Consulta Oberta del programa Salut i Escola

Introducció:
Cada curs escolar, des de l’any 2005 i sota les directrius del Programa de Salut i Escola del Departament de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, un professional d’infermeria desenvolupa el Programa, presencialment, amb una Consulta Oberta als centres educatius on, setmanalment, els adolescents, de manera confidencial, poden fer les seves consultes i demandes relacionades amb la seva salut.

En un intent d’augmentar la nostra efectivitat d’una manera pro-activa i, amplificant les nostres competències per a treballar conjunta i multidisciplinàriament amb els professionals dels centres educatius, cal una presentació del Programa i del professional referent cada inici de curs on, tant els alumnes com els professors puguin conèixer la seva utilitat.

Paral·lelament, la dinàmica dissenyada, permet al professional d’infermeria referent, tenir un coneixement de les inquietuds dels alumnes, resultant una eina útil per a detectar principalment els indicadors de risc més essencials i, a la vegada, poder elaborar una línia de treball educativa per oferir-la als centres educatius, sent el més adequada a les necessitats dels alumnes en cada cas.

Objectius:

  • Donar a conèixer als alumnes la utilitat de la Consulta Oberta del Programa Salut i Escola als seus centres d’estudis i, establir un primer contacte amb el professional d’infermeria referent que el portarà a terme.
  • Realitzar una dinàmica activo-reflexiva amb els alumnes que permeti d’una banda, conscienciar-los de les seves inquietuds relacionades amb indicadors de risc propis de l’etapa adolescent i, de l’altra, proporcionar al professional una valoració dels indicadors de risc detectats a les aules per a poder incidir activament.
  • Presentació de proposta educativa segons valoració de resultats i detecció d’indicadors de risc propis de l’adolescència.
Metodologia:
  • Presentació de la Consulta Oberta del Programa de Salut i Escola i del professional d’infermeria que el lidera.
  • S’entrega a cada alumne una cartolina en blanc on poden escriure anònimament, qualsevol cosa que els preocupi, sigui del tema que sigui, pensin que pugui estar o no relacionada amb la seva salut.
  • Quan acaben, es recull i s’entrega a canvi una altra, escrita per un altre alumne anònim, d’un altre classe del mateix o un altre centre. Hauran de llegir la cartolina que se’ls entrega en veu alta i es dinamitza l’acció grupalment, preguntant-los què pensen que li pot passar a aquella persona, identificant indicadors de risc, introduint conceptes saludables, problemes o conflictes i possibles solucions. Es recondueix l’aplicació cap a la utilitat de la Consulta Oberta.
Projecció i utilitat:
  • Recollida dels escrits dels alumnes i es classificació segons la relació amb els indicadors de risc de l’adolescència i els 4 blocs educatius principals que abasteix el Programa Salut i Escola (sexualitat i afectivitat, alimentació, salut mental i consums tòxics), establint així una relació directa entre els indicadors de risc i les necessitats reals dels alumnes participants.
  • Valoració de resultats i elaboració de proposta educativa a realitzar durant el curs escolar, adequada a les necessitats detectades.
  • Presentació de la proposta educativa a Direcció i Cap d’Estudis del centre educatiu i acord per a dur la tasca a termini.