Representació del Servei de Cirurgia General de l’HUMT al Congrés Nacional de l’Associació Espanyola de Coloproctologia

Es va celebrar a Madrid a mitjans de maig i la Dra. Salvadora Delgado, directora de l’Àmbit Quirúrgic de la FAMT, va ser convidada a participar-hi

En el passat Congrés Nacional de l’Associació Espanyola de Coloproctologia (AECP) -celebrat a Madrid entre el 17 i el 19 de maig- el Servei de Cirurgia General de l’HUMT va ser convidat a intervenir-hi. La participació del centre es va concretar amb dues ponències, les quals van anar a càrrec de la Dra. Salvadora Delgado, directora de l’Àmbit Quirúrgic de la FAMT i cap del servei de Cirurgia General de l’HUMT.
En la seva primera intervenció va abordar el procediment TaTME, una tècnica quirúrgica per al tractament del càncer de recte de terç mitjà i inferior que consisteix en l'abordatge combinat per via laparoscòpica abdominal i transanal amb creació de neumorrecte.

Es tracta d’un procediment que permet l'extirpació del recte seguint els principis oncològics amb major seguretat i visió directa del tumor que permet la secció distal deixant marge lliure suficient i accedir a la cavitat pelviana amb major seguretat mitjançant cirurgia laparoscòpia.

TaTME és una tècnica complexa que no es realitza a tots els centres que operen càncer de recte degut a la corba d’aprenentatge que requereix i en aquest sentit l’HUMT ha esdevingut centre formador gràcies a l’experiència i trajectòria dels seus professionals en aquest procediment.

En el transcurs del Congrés la Dra. Delgado també va prendre part en una taula rodona sobre Dehiscència anastomòtica en cirurgia colorectal, en el marc de la qual es va parlar sobre com prevenir la dehiscència, com tractar-la i del cost que suposa, arran d’un estudi titulat The economic impact of anastomotic leak after colorectal cancer surgery i publicat a Health Economics Review (*).
La Dra. Delgado va referir-se específicament a la part del tractament, tot posant èmfasi en el fet que el repte dels cirurgians en el tractament actual de la dehiscència és la conservació de l'anastomosi sempre que el pacient estigui estable.

(*) Blas Flor-Lorente, José Francisco Noguera-Aguilar, Salvadora Delgado-Rivilla, José María García-González, Marcos Rodriguez-Martín, Laura Salinas-Ortega, Miguel Ángel Casado, María Álvarez