La Unitat de Coloproctologia publica un article sobre procediments colorectals amb el nou sistema Hugo™ RAS

L’investigador principal és el Dr. Juan Romero, coordinador de la Unitat de Coloproctologia del servei de Cirurgia General de l’HUMT

Sota el títol “Colorectal procedures with the novel Hugo™ RAS system: training process and case series report from a non-robotic surgical team”, la revista Surgical Endoscopy va publicar, el passat 6 de març, un article científic liderat per la Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General de l’HUMT.

Centrat en el procés de formació sobre els procediments colorectals del nou sistema Hugo™ RAS, l’article parteix del context que el panorama de la cirurgia robòtica està evolucionant amb l'aparició de noves plataformes però que, no obstant això, els informes sobre la seva aplicabilitat són encara limitats i provenen d'equips amb experiència en robòtica.

L’objectiu del treball en qüestió és descriure el procés d'entrenament per a cirurgia colorectal amb el sistema Hugo™ RAS d'un equip quirúrgic sense experiència robòtica i presentar la sèrie inicial de pacients. Pel que fa a la metodologia, es van registrar i analitzar prospectivament dades dels 10 primers pacients consecutius intervinguts d'afeccions colorectals amb el sistema Hugo™ RAS per un equip quirúrgic sense experiència prèvia en cirurgia robòtica.

En termes de resultats, l’article explica que l'equip va rebre una formació intensiva en cirurgia robòtica i concretament en el sistema Hugo™ RAS prèviament al primer cas. Entre maig de 2023 i desembre de 2023, 10 pacients es van sotmetre a 5 colectomies dretes, 3 reseccions sigmoïdals, 1 resecció rectal alta i 1 rectopèxia ventral de malla.

El primer cas va ser tutoritzat per un expert. El temps mitjà d'acoblament va ser de 14 minuts i el temps operatori total mitjà va ser de 185 min. L'única dificultat tècnica durant els procediments va ser el xoc ocasional de braços robòtics. No se'n va haver de convertir cap i no es va registrar cap morbiditat intraoperatòria ni postoperatòria. Les estades hospitalàries oscil·laven entre els 2 i els 4 dies. Es van ressecar una mitjana de 21 ganglis limfàtics en les operacions per a condicions malignes.

Finalment, pel que fa a les conclusions, l’estudi posa de manifest que els procediments colorectals comuns es poden realitzar de manera segura mitjançant la plataforma Hugo™ RAS i que l'experiència prèvia en cirurgia robòtica no és un requisit necessari, però seguir un programa de formació estructurat és imprescindible.

Colorectal procedures with the novel Hugo™ RAS system: training process and case series report from a non-robotic surgical team
Autors:
Juan-Manuel Romero-Marcos, Jaime-Gerardo Sampson-Dávila , Carlota Cuenca Gómez , Juan Altet-Torné, Sandra González-Abós, Iris Ojeda-Jiménez, María-Luisa Galaviz-Sosa, Salvadora Delgado-Rivilla