Amfetamines (speed)


Què és?
Són substàncies sintètiques d'efecte estimulant. Van començar a utilitzar-se a finals de la primera meitat del segle XX per al tractament de diferents malalties. Del fet de la seva capacitat de generar dependència i dels seus efectes secundaris, actualment només s'utilitzen en el tractament de la narcolèpsia i el trastorn per dèficit d'atenció. En contextos d'oci es coneixen amb el nom de speed i es consumeix majoritàriament per via nasal.

Efectes:
El consum d'aquest tipus de droga estimulant del sistema nerviós central provoca inicialment estats d'eufòria i excitació, increment de l'energia i disminució de la fam i de la fatiga. Quan passen aquests efectes s'experimenta una sensació de baixada amb fatiga, depressió, insomni, somnolència, ansietat, entre d'altres.

Riscos per a la salut:
Consumir amfetamines de forma perllongada pot causar una forta addicció.

  • Trastorns físics; complicacions de cor i circulació de la sang, problemes de fetge ... El seu consum també provoca una pujada sobtada de temperatura, augment del ritme cardíac i la pressió arterial, dilatació de les pupil·les, sequedat de boca, diarrea i febre.
  • Trastorns psiquiàtrics; canvis d'humor, paranoia, al·lucinacions.

Deixar de consumir sempre és una decisió encertada. En http://drogues.gencat.cat/ca/inici/ trobaràs més informació per fer-ho.