El dia 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, enguany dedicada a la prevenció del suïcidi

Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. El seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Enguany, la celebració se centra en la prevenció del suïcidi, un problema de salut global que, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), anualment provoca la mort de 800.000 persones arreu del món, una cada 40 segons. Al nostre territori, l'Anàlisi de la mortalitat a Catalunya indica que l'any 2017 es van produir 495 defuncions per aquesta causa.

La Fundació de Salut Mental de Catalunya ha organitzat la campanya “Parlar i escoltar, salva vides”, que posa de relleu la importància que les persones en situació de risc puguin expressar les seves emocions, sentir-se escoltades i trencar amb l'aïllament. Alhora, oferir una escolta activa sense emetre judicis o treure importància al patiment de l’altre, és la millor manera de prevenir la mort per suïcidi.

Font: www.salutmental.org
canalsalut.gencat.cat