El CAS de Mútua participa a la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol

En el marc del Dia sense Alcohol, que tindrà lloc el proper 15 de novembre, la sots-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa, aquest any 2019 i per sisè any consecutiu, la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, que s’inicia aquest dilluns, 11 de novembre, i finalitzarà el diumenge, 17 de novembre.


Els resultats de les darreres enquestes realitzades per la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues (ESTUDES), que mostren com l’alcohol és la substància més consumida entre els adolescents i joves de 14 a 18 anys. El 71,6% d’aquests havien consumit begudes alcohòliques alguna vegada a la seva vida, i aproximadament 6 de cada 10 estudiants (61,9%) va admetre que havia pres alcohol recentment, en els últims trenta dies (com mostra el gràfic següent).

En conclusió, com en enquestes anteriors, l’any 2016 les drogues més consumides pels estudiants d’educació secundària de 14 a 18 anys van ser, en aquest ordre: l’alcohol, el tabac, el cànnabis, els hipnosedants i, a molta més distància, la cocaïna (com mostra el gràfic). Prenent com a referència el consum de drogues durant els darrers dotze mesos, es va observar que l’any 2016, en relació amb l’any 2014, el consum de tabac, d’alcohol i de cànnabis havia disminuït.

En els darrers anys, el consum d’alcohol es dóna majoritàriament els caps de setmana i de manera abusiva (“afartaments”), ja que els joves cerquen aconseguir un determinat estat de desinhibició/eufòria que associen a la diversió i la “festa”. Aquest tipus de consum dificulta la percepció dels efectes que l’alcohol provoca en la persona i facilita les intoxicacions i les conductes de risc (conflictes, baralles, accidents, relacions sexuals no segures,...)

El jove viu aquest consum com a no problemàtic, ja que l’associa als caps de setmana i a activitats lúdiques, i durant la resta de la setmana mantenen inicialment les seves rutines i activitats quotidianes.
La nostra societat tendeix a banalitzar els riscos associats al consum d’alcohol, perquè estem parlat d’una substància legal i acceptada socialment. Això fa que es valori de forma molt diferent el consum d’alcohol respecte al d’altres substàncies.

Des del CAS animem a les famílies i els adults de referència d’aquests adolescents i joves a parlar amb ells sobre les formes de consum i els seus riscos associats.