El servei de Farmàcia hospitalària dispensa la medicació a domicili per a evitar desplaçaments als pacients i respectar el confinament

Des de mitjans de març ha efectuat al voltant de 300 dispensacions

Davant l’actual situació d’excepcionalitat sanitària derivada de la pandèmia del Covid, el Servei de Farmàcia Hospitalària de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) està realitzant la dispensació dels medicaments dels pacients ambulatoris a domicili. Des de mitjans de març, les persones usuàries del servei contacten telefònicament (93 736 50 57) i s’activen tots els circuits interns per tal de fer efectiva la dispensació de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (MHDA) als domicilis dels pacients que ho requereixen.

Així doncs, els que mantenen un tractament de medicació regular gestionat des d’aquest servei no cal que es desplacin al centre. D’aquesta manera s’eviten moviments de persones innecessaris i, alhora, es contribueix a mantenir les condicions del confinament.

A l’inici de la pandèmia, aquesta iniciativa va prioritzar els pacients de risc, de mobilitat reduïda, els pacients immunodeprimits i els aïllats. Actualment però, gràcies als esforços del Servei de Farmàcia Hospitalària, ja s’abasteix a un volum molt més elevat de pacients. En aquest sentit, en el darrer mes i mig s’han dut a terme al voltant de 300 dispensacions de medicació domiciliària en tot l’àmbit d’actuació de MútuaTerrassa, corresponent a un volum de població de 250.000 habitants repartits pels municipis de Terrassa, Sant Cugat i Rubí, principalment.

Per tal de poder gestionar aquesta nova operativa, el servei en qüestió compta amb el suport d’un proveïdor de missatgeria gràcies a un fons de solidaritat que la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) ha creat per donar resposta a les necessitats d’aquest context. A més, des de la segona setmana d’abril, la gestió d’entrega domiciliària es complementa -dos cops per setmana- amb el recolzament d’un grup de voluntaris nascut a Sant Cugat del Vallès (i provinents, molts d’ells, de l’àmbit de la indústria farmacèutica).

En paral·lel a aquesta mesura, des del servei en qüestió també s´han pres altres mesures per reduir la
freqüència de visites a l´hospital, com la dispensació de la medicació per a un termini de 2 mesos o la
implementació d’un seguiment telefònic molt intensiu per tal d’avaluar les adherències o possibles
interaccions de la medicació en els pacients.