El Dr. March defensa la seva tesi doctoral sobre el Projecte d’Optimització d’Antimicrobians en Atenció Primària

El passat 19 d'abril, el Dr. Pablo March va defensar la seva tesis doctoral a la Universitat Internacional de Catalunya. Projecte d'Optimització d'antimicrobians en Atenció Primària es tracta d'un treball iniciat arran a l'observació que entre els anys 2012-2016, a la Fundació Assistencial Mútua Terrassa, s'havia produït un augment del 16,0% en el consum d'antibiòtics, passant de 16,3-19,4 dosis diàries definides per 1.000 habitants per dia (DHD), el que justificava la necessitat d'un programa d'Optimització de Antimicrobians (PROA).

Aquest programa PROA pot ajudar a millorar els resultats clínics i minimitzar els danys en l'ús d'antimicrobians, especialment en l'Atenció Primària, que és on es prescriuen el 80-90% dels antibiòtics. La guia publicada pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) sobre PROA per als pacients ambulatoris en 2016 descriu els quatre elements centrals per avaluar i millorar la prescripció d'antibiòtics: 1) compromís, 2) accions de millora de la prescripció, 3) feedback, 4) i educació i experiència.

En la seva tesi el Dr. March es planteja la hipòtesi que la implementació d'una intervenció multimodal sobre l'ús d'antimicrobians en l'Atenció Primària (AP) pot reduir el consum d'antimicrobians i millorar la qualitat de la prescripció en les infeccions més prevalents a l'AP. Els IC proposats per Le Maréchal, et al. serveixen com a instrument per avaluar futures intervencions i establir comparacions amb altres organitzacions sanitàries.

Com a primer objectiu, es va realitzar un estudi quasi-experimental per avaluar l'impacte d'una intervenció multimodal PROA sobre el consum i la qualitat de prescripció dels antibiòtics. La intervenció es va realitzar en una àrea d'AP amb una població de 260.657 habitants, nou centres de salut i un hospital universitari de 400 llits gestionat per la FAMT.

Les dades es van recopilar en tres fases: una basal (gener-desembre 2016), d'intervenció (gener-desembre 2017) i de sostenibilitat (gener-desembre 2018).

Després de la intervenció, el consum d'antibiòtics a l'AP va disminuir de 16,01-13,31 DHD (-16,85%). El d'amoxicil·lina / àcid clavulànic i quinolones disminuir de 6,04-4,72 DHD (-21,88%) i de 1,64-1,23 DHD (-25,06%), respectivament. El percentatge de pacients tractats amb antibiòtics va disminuir de l'27,00% a al 22,41%. L'ús d'antibiòtics per tractar faringoamigdalitis, otitis mitjana aguda, sinusitis i bronquitis disminuir significativament.

Com a objectiu secundari seleccionem nou dels 32 IC proposats per Le Maréchal, et al. que van ser aplicables a la nostra àrea d'AP, avaluant la seva mesurabilitat, adherència i marge de millora. Es van excloure els IC no mesurables, sense marge de millora i aquells relacionats amb PROA en l'àmbit hospitalari.

Aquest treball, que ha obtingut la qualificació d'Excel·lent, ha estat dirigit pel Dr. Jordi Nicolàs, Cap del servei de Farmàcia i la Dra. Esther Calbo, directora mèdica assistencial de l'àmbit mèdic i cap de la unitat de Malalties Infeccioses, ambdós professionals de l'HUMT.

El tribunal ha estat format per la Dra. Esther Amado, membre de l'Àrea de Farmàcia de l'ICS, que ha exercit com a Presidenta, el Dr. Miquel Pujol, cap de secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que ha exercit com a Secretari i el Dr. Santiago Grau, cap de secció del servei de Farmàcia de l'Hospital del Mar, que ha exercit com a vocal.

El Dr. March agraeix la col·laboració i el suport dels seus directors de tesi, el Dr. Jordi Nicolàs i la Dra. Esther Calbo, del jurat de la seva tesi i en especial la Dra. Rosa Madridejos, la Dra. Rosa Tomàs i tots els companys del servei de Farmàcia.