Et preocupa el contagi del xarampió?

És possible que en els últims dies o setmanes hagis escoltat o llegit que hi ha un brot de xarampió a Catalunya. Si et preocupa i vols saber-ne més, continua llegint.

  • Què es el xarampió?
El xarampió és una infecció vírica causada per un virus de la família Paramyxoviridae y del gènere Morbillivirus.
Els símptomes inicials són similars als del refredat (tos, mucositat, febre i malestar general). Passats 3-4 dies apareix l’erupció característica que s’inicia al cap (darrere de les orelles) i s’estén a la resta del cos. Tot el procés dura entre 7 y 10 dies.
El període d’incubació és de 7 a 21 dies (generalment 14).
  • Com es contagia?
El xarampió és una malaltia altament contagiosa. Es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals i de la gola de les persones infectades. També és possible, tot i que molt menys freqüent, per contacte amb objectes contaminats per persones contagiades.
Una persona amb xarampió pot contagiar el virus durant uns 8 dies. 4 dies abans de que aparegui l’erupció i 4 dies després de la seva aparició.
  • Hi ha tractament?
No existeix un tractament específic contra el virus. El tractament és simptomàtic, és a dir, antitèrmics per la febre i el malestar, locions amb calamina per la picor i hidratació abundant...
La majoria dels pacients es recuperen amb descans i tractament simptomàtic.
En tractar-se d’una infecció vírica el tractament amb antibiòtics no està indicat (excepte en els casos de sobreinfecció bacteriana).
  • Com es prevé?
La vacunació és la única mesura eficaç per evitar la malaltia. La vacuna contra el xarampió està inclosa en el calendari vacunal des de els anys 80. Actualment s’administren dues dosis de la vacuna triple vírica (xarampió, galteres i rubèola); una als 12 mesos i l’altra als 3 anys.
A Catalunya es considera que tots els nascuts abans del 1966 són immunes.
  • Què passa amb els nens menors d’1 any?
Es considera que els lactants estan protegits fins als 6 mesos pels anticossos materns. A partir d’aleshores estan, generalment, protegits per l’anomenada immunitat de grup (si el seu entorn està vacunat no els pot contagiar), però si la taxa d’immunització baixa del 90% comencen a estar en perill. El fet de vacunar-se no només implica protegir-se a un mateix, es contribueix per solidaritat a la protecció de tota la població.
  • Quina és la situació actual a Catalunya?
De gener al 26 de maig del 2019 s’han confirmat 57 casos de xarampió a Catalunya, tots ells importats o relacionats amb un cas importat (segons les dades de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya).
A Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l’any 2000, però l’alta mobilitat geogràfica i l’augment dels viatges internacionals fa possible la reintroducció del virus originant brots. És important recordar que hi ha diversos països europeus (Grècia, França, Itàlia, Eslovàquia, Romania...) amb brots actius de xarampió, per això, és recomanable comprovar l’estat vacunal abans de viatjar.
  • Què haig de fer després d’un contacte de risc?
Si has estat en contacte amb un possible cas de xarampió o amb un cas confirmat:
  1. Si tens dues dosis de la vacuna triple vírica, estàs protegit contra el virus i és altament improbable que et contagiïs.
  2. Si tens una dosi o cap de la vacuna triple vírica consulta amb el teu metge o la teva infermera com abans millor. L’administració de la vacuna abans de les 72 hores post exposició pot prevenir l’aparició de la malaltia.
  3. Si no saps si estàs vacunat i no tens accés al teu carnet vacunal, consulta amb el teu metge o la teva infermera com abans millor per tal de comprovar si consta a la teva històrica clínica. Davant el dubte se’t recomanarà l’administració de la vacuna.
En qualsevol dels casos anteriors si apareixen símptomes catarrals, febre o l’erupció inicia mesures d’aïllament i consulta amb el teu metge.
  • Si has passat el xarampió, estàs protegit. El virus del xarampió dóna immunitat de per vida. No pots tornar a contagiar-te.
  • Què haig de fer si em truquen de Salut Pública?
Si se sospita d’un cas o es confirma, el serveis de Salut Pública avisaran a totes aquelles persones que hagin pogut tenir contacte amb el pacient afectat per tal de prevenir la difusió de la malaltia.
És possible que et remetin al teu CAP per tal de que es comprovi el teu estat vacunal i administrar-te la vacuna si fos necessari. En arribar al CAP se’t proporcionarà una mascareta que et taparà el nas i la boca. És important que la portis posada mentre estiguis allà i fins arribar a casa (en cas de que no estiguessis ben immunitzat), ja que com hem dit, el xarampió s’encomana amb moltíssima facilitat.

  • Infografia sobre com prevenir el contagi xarampió (PNG 0.34 MB) Descarregar