Què fer davant de la ingesta accidental d'un possible tòxic

Com reconèixer-ho?
Si creu que el nen ha pogut ingerir o inhalar una substància tòxica, intenti identificar si hi ha restes del producte a la pell, a la boca o a la roba i si fa alguna olor especial que ens ajudi a identificar el tòxic. Si ha pres alguna substància d´una ampolla guardi-la per portar-la al centre on s´hagi d´atendre el nen. Si ha pres algún comprimit també guardi els restes que trobi.

Ha de comprovar si apareixen símptomes com: dificultat per respirar, vòmits, mal de panxa, somnolencia o alteracions del comportament. En aquest cas s´ha de dirigir immediatament a un centre hospitalari o avisi 112.

Què ha de fer mentrestant?

  1. INGESTA
  1. Separi el nen de la substància tòxica
  2. Si té alguna cosa solida a la boca i és visible, li pot intentar retirar fent maniobra de ganxo amb el nostre dit petit. Si NO és visible o NO accesible no faci res.
  3. Truqui a toxicologia: 915620420 o al 112
  4. Si li diuen que acudeixi a l´hospital no ho demori, algunes accions de tractament no són tant eficaces si es retrassa l´actuació
  5. NO intenti provocar el vòmit
  6. NO intenti neutralitzar el tòxic amb llet ni oli ni cap altra substància
  7. Si ha d´anar al metge porti sempre l´envàs del que el nen ha ingerit el producte (sigui medicament o productes de la llar) o els blísters de comprimits.


Contacte
  1. Si la substància ha tacat la roba, retiri-la i dutxi´l amb aigua tèbia
  2. Si la substància ha entrat en contacte amb els ulls, apliqui immediatament aigua de l´aixeta a xorro i un mínim de 20 minuts.


Inhalació de gasos i fums
  1. Obri les finestres
  2. Tregui el nen immediatament a l´aire lliure
  3. Truqui al 112
  4. Si el nen està inconscient però respira, deixi´l estirat de costat fins que arribi l´ajuda i vagi comprovant la respiració i si recupera la consciencia
  5. Si està inconscient i no respira, intenti fer-lo reacció amb paraules i ticant-lo amb força o petits pessics, si no respòn s´ha de començar maniobres de reanimació cardiopulmonar (respiració boca a boca i massatge cardíac).


TRUCADA 112
  1. Mantingui la calma per parlar amb l´operador
  2. Comuniqui l´adreça exacta on han passat els fets
  3. Expliqui què ha passat, el nombre de persones implicades i l´edat
  4. Comuniqui les lesions o símptomes que és capaç d´identificar (si està conscient, si respira, si sap què ha pres, si té lesions a la boca, etc).
  5. Confirmi a l´operador el seu num de telèfon i nom
  6. No pengi fins que no li ho indiqui l´operador.