Què s'ha de fer davant d'una picada d'un insecte?

Què és una picada i quins són els seus símptomes?
Una picada és la inoculació de substàncies irritants i/o verinoses per part d'un insecte provocant l'aparició de pàpules a la pell.
Depenent del tipus d'insecte responsable de la picada es presentaran diferents símptomes:

  • Mosquits: solen provocar faves i/o butllofes que piquen.
  • Vespes i abelles: amb la seva picada produeixen una fava dolorosa que, en alguns casos, pot anar augmentant de mida lentament durant diverses hores. La diferència entre la vespa i l'abella és que la primera no deixa el fibló clavat.
  • Paparra: la seva picada pot detectar-se per la presència de la paparra enganxada a la pell mentre va augmentant de mida al succionar la sang del nen a qui ha picat o per l'aparició d'una crosta negra al cap d'uns dies de la picada.
  • Puces i xinxes: Les seves picades es caracteritzen per presentar-se de forma agrupada en una zona del cos i per l'aparició de picor immediatament després de la picada.
  • Aranyes i escorpins: produeixen picades que es caracteritzen per la presència d'una zona envermellida amb 2 punts centrals en el cas de les aranyes i només un en el cas dels escorpins. En general, les seves picades són doloroses.
En algunes persones la reacció a la picada pot ser més intensa, tant a nivell local com a nivell generalitzat arribant fins i tot a provocar dificultat respiratòria o col·lapse circulatori.

Conducta a seguir en cas de picada d'insecte en nens:
  1. Rentar la zona de la picada amb aigua (no calenta) i sabó. Mantenir la zona neta.
  2. Si el nen està molest per la picor es pot aplicar amoníac en barreta (de venda en farmàcies) o una solució de calamina.
  3. Si hi ha inflor, és útil aplicar fred local (crioteràpia).
  4. En el cas de picada d'abella convé retirar el fibló amb l'ajuda d'unes pinces.
  5. En general no cal la utilització de cap medicació.
  6. En el cas de reaccions greus convé acudir a un centre sanitari de forma urgent.