El CAP Mútua Rubí promociona el Dia Mundial de la Diabetis

Des de 1991 se celebra tots els 14 de novembre el Dia Mundial de la Diabetis.

L'objectiu del dia mundial de la diabetis per 2018
Augmentar la consciència de l'impacte que té la Diabetis en el si de la família i promoure la importància de la família en la cura, prevenció i educació de la diabetis

Però què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica, és a dir que ens acompanyarà tota la vida. Es caracteritza per l'augment dels nivells de glucosa en sang. La insulina és l'hormona que aporta la glucosa (provinent dels aliments) a les cèl.lules pel seu correcte funcionament. El pàncrees del pacient diabètic no fabrica la insulina suficient o aquesta no s'utilitza de forma adequada.

Un problema a nivell mundial!
L'Organització Mundial de la Salut considera la Diabetis tipus 2 com una greu pandèmia en increment continu que afecta de mitjana al 12% de la població. La seva prevenció és un objectiu prioritari que s'aborda des de l'Atenció Primària. S'estima que un 80% dels nous casos es podrien prevenir amb una alimentació saludable i augmentant l'activitat física.

Hi ha diversos tipus de diabetis?

  • Diabetis juvenil o Tipus 1
Apareix en nens o adolescents. El pàncrees no pot produir la insulina necessària segons els nivells de glucosa en la sang. El seu tractament és amb administració d'insulina
  • Diabetis tipus 2
Sol diagnosticar-se en adults. És la més freqüent. El pàncrees pot generar insulina, però no en quantitat suficient o el cos no l'aprofita correctament. Pot passar desapercebuda durant temps. Incideix en persones predisposades genèticament, però amb la mediació necessària de certs factors de risc lligats a obesitat, sedentarisme, hipertensió arterial i alteració dels greixos en la sang. En principi no fa falta usar la insulina, però al llarg dels anys pot ser necessària. El tractament es basa en una dieta saludable i activitat física. Pot precisar de medicació oral
  • Diabetis Gestacional
En aquest cas apareix un augment de la glucosa en la sang de l'embarassada que desapareix amb el part.

Com es diagnòstica?
A través d'una analítica de sang.




La prevenció!
El diagnòstic precoç és molt important.
La Diabetis se sol diagnosticar tard, quan ja existeixen anomalies metabòliques. Per aquest motiu davant persones amb algun factor de risc i una glucosa alterada, encara sense diagnòstic de diabetis (prediabetis) l'Equip d'Atenció Primària recomanarà intensificar accions preventives, fomentant un estil de vida saludable centrat en l'alimentació i l'exercici.
  • Manteniu el teu pes normal
  • Sigueu físicament actiu. Practica activitat física 30 minuts al dia
  • Limiteu les activitats sedentàries
  • No fumeu
  • Aneu amb compte de la teva tensió arterial i dels lípids en sang
  • Preneu molta fibra
  • No prengueu begudes ensucrades
  • Preneu més proteïna vegetal en comptes d'animal
  • Utilitzeu olis vegetals
  • Preneu fruita, verdura, llegums i fruita seca
  • Mengeu cinc vegades al dia
  • Preneu menys de 4 tasses de cafè o te al dia

Les complicacions!
Tots els tipus de diabetis poden provocar complicacions en diverses parts de l'organisme i provoquen l'augment de factors de risc com el sobrepès o l'obesitat.
Amb el temps els nivells elevats de glucosa en sang poden afectar al sistema circulatori dels principals òrgans del cos i provocar complicacions com són: infart de miocardi, accidents cerebrovasculars, isquèmia d'extremitats inferiors que poden precisar amputació, insuficiència renal, ceguesa... És imprescindible un control rigorós de la glucosa i dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, colesterol, obesitat, sedentarisme i tabac)


Les complicacions de la diabetis es poden prevenir!
Amb una dieta saludable, realitzant activitat física de manera regular, mantenint un pes corporal normal, evitant el consum de tabac i prenent la medicació.




El paper de la família!
La família ha d'adoptar un patró d'alimentació adequat i ha d'aprendre a actuar enfront de situacions greus com la hipoglucèmia i, en casos de nens petits, són els pares els que han de prendre les decisions.
La família ha de tenir accés a l'educació de la diabetis per reduir l'impacte emocional de la malaltia que pot generar una qualitat de vida negativa. S'ha demostrat que el suport familiar en la cura de la diabetis té un efecte substancial en la millora dels resultats de salut.

Si sou Diabètic tingueu en compte aquests 10 consells
∙ És important mantenir el pes adequat
∙ Si us han receptat alguna medicació, preneu-la correctament
∙ Controleu els teus nivells de glucosa
∙ Tingueu una dieta equilibrada, variada i sense aliments ensucrats
∙ Aneu amb compte amb els vostres peus i utilitzeu calçat adequat
∙ Cada 2 anys acudiu al teu oftalmòleg per fer un fons d'ull
∙ Manteniu una bona higiene bucodental
∙ No fumeu i modereu el consum d'alcohol
∙ Practiqueu exercici físic controlat
∙ Gaudiu d'un descans tranquil, eviteu l'estrès i tingueu una bona salut emocional.


El vostre Centre d'Atenció Primària CAP Mútua de Rubí
Si voleu saber més, teniu algun dubte o en la vostra família teniu antecedents de diabetis, demaneu visita programada amb la vostra infermera de referència del CAP.

  • Infografia Dia Mundial de la Diabetis (JPG 1.8 MB) Descarregar

Dra. Isabel Macho - CAP Rubí