El dia 1 de desembre es commemoren 30 anys de lluita contra la SIDA

Amb aquesta data es vol conscienciar sobre la importància de no baixar la guàrdia. Durant el 2017, aproximadament, 1,8 milions de persones van contraure el VIH.

Es calcula que afecta a uns 36 milions de persones en tot el món, dels que 1,8 milions són nens, i només una mica més del 50% en reben tractament.

Al voltant de 145.000 persones viuen amb VIH al nostre país, de les que una de cada cinc (18%) no està diagnosticada.

El tema per al Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA d'aquest any ( "Viu la vida positivament: coneix el teu estat serològic") remarca que les proves del virus són l'única manera de conèixer el nostre estat i adoptar un pla.

En 2017, 9,4 milions de persones no estaven al corrent que vivien amb una malaltia potencialment mortal, però tractable.

  • Què és el VIH?
El VIH (virus d'immunodeficiència humana) és el virus que causa la SIDA. És un retrovirus que destrueix determinades cèl·lules del sistema immunitari, les cèl·lules T o CD4 (la defensa del cos contra les malalties). La pèrdua de cèl·lules CD4 dificulta la lluita del cos contra les infeccions i certes classes de càncer, fent més fàcil emmalaltir de gravetat i fins i tot morir a causa d'infeccions que el cos normalment podria combatre.
  • Quina és la diferència entre VIH i SIDA?
El VIH és el causant de la SIDA. SIDA són les sigles per síndrome d'immunodeficiència adquirida. VIH i SIDA no són el mateix. La gent amb VIH no sempre té SIDA.
La SIDA és la malaltia causada pel dany que el VIH provoca en el sistema immunitari. Es considera que una persona té SIDA quan té un recompte extremadament baix de cèl·lules CD4. La SIDA és la fase més greu de la infecció per VIH.
Sense tractament algú amb VIH triga, generalment, uns 10 anys a desenvolupar la SIDA.
  • Quins són els símptomes del VIH / SIDA?
Després del contagi, generalment no es presenten símptomes immediatament, de manera que la infecció pot passar desapercebuda.
A les 2 - 4 setmanes després de la infecció poden aparèixer símptomes semblants als de la grip, inflamació dels ganglis o erupcions cutànies.
Després d'aquesta etapa inicial, el virus segueix multiplicant-se en concentracions molt baixes i, per tant, sense produir símptomes. Poden passar anys abans que el VIH es manifesti.
  • Com es contagia el VIH / SIDA?
El VIH és transportat a la sang, el semen, el líquid preseminal, les secrecions vaginals, les secrecions rectals i la llet materna. El virus es contagia a través de talls o ferides a la pell i a través de les membranes mucoses.
La forma de transmissió més freqüent és el sexe sense protecció.
Una dona embarassada portadora del VIH pot transmetre el virus al bebè durant l'embaràs, el part o la lactància.
El VIH NO es transmet pel contacte amb la saliva, les llàgrimes, la suor, la femta o l'orina. Tampoc per utilitzar el mateix lavabo ni compartir estris domèstics (tovalloles, llençols, plats, coberts ...)
I, per descomptat, no es transmet el VIH per abraçar, besar o donar la mà a una persona amb VIH.

Com evitar el contagi per VIH / SIDA?

Utilitzar preservatiu en totes les relacions sexuals per evitar la transmissió del VIH o d'altres malalties de transmissió sexual.
No compartir cap tipus de xeringa o agulla i extremar la precaució si existeixen ferides, hemorràgies o qualsevol tall que pugui sagnar.
Les dones infectades amb VIH que desitgin quedar-se embarassades, han de considerar el risc de l'embaràs i començar el tractament antiretroviral si no l'estaven prenent.
Profilaxi post exposició (PPE) fa referència a la presa de antiretrovirals immediatament després d'haver-se exposat al VIH per evitar una infecció.

Com sé si tinc VIH?

Pot detectar-se mitjançant l'anàlisi d'una mostra de sang o saliva.
La prova de detecció es realitza mitjançant el test ELISA, mètode que detecta els anticossos produïts per l'organisme com a reacció a la presència del virus.

Té cura?

No. Actualment no hi ha cura per al VIH / SIDA, però sí que hi ha opcions de tractament efectives que poden mantenir la infecció pel VIH sota control i prevenir la SIDA.

Existeix tractament per al VIH?

Sí. Hi ha en l'actualitat més de 30 medicaments per combatre-ho. No obstant això, aquests medicaments no curen el VIH / SIDA i no eviten que el virus es transmeti d'una persona a una altra, si bé fan que la transmissió sigui menys probable.
Els medicaments contra el VIH eviten que el virus es multipliqui en l'organisme, això ajuda a evitar que les persones portadores del VIH desenvolupin la SIDA i les ajuda a tenir vides més llargues i saludables.

Què he de fer després d'una exposició al VIH?


Si creus que pots haver estat exposat al VIH i que hi ha risc de contagi, acudeix al servei d'urgències per iniciar el protocol d'actuació.
Es valorarà el risc d'infecció i si cal se't farà una analítica de sang, et facilitaran medicació (profilaxi post-exposició o PPE) i et derivaran per a seguiment.
La Profilaxi Post-Exposició (PPE) es considera una mesura de prevenció secundària per prevenir el VIH quan la prevenció primària ha fallat. Aquest tractament és només per a emergències, no reemplaça l'ús de mesures de prevenció.
El tractament consisteix en una sèrie de fàrmacs antiretrovirals que s'han de prendre per reduir les probabilitats de contagi.
Preferentment s'ha de començar en les primeres 6 hores després de l'exposició i mai després de les 72 hores (3 dies). El tractament sol durar unes quatre setmanes.