Emmalaltir pel sol o envellir més ràpid? No, i ara! Si tenim fotoprotectors!
Efectes de la radiació solar
Els rajos solars incideixen sobre la pell. Algunes radiacions són visibles (llum vermella, verda, blava, taronja) i altres invisibles com la radiació UVB i UVA principalment (no sentim la seva exposició) i els rajos infraroigs (aquests són els que fan que sentim la caloreta). Els rajos UVB són els responsables de les cremades solars i el càncer de pell, els UVA són els responsables de les arrugues, les taques a la pell i del càncer de pell. Els rajos infraroigs són els responsables de l’envelliment cutani.Presentem el cas clàssic publicat a una de les revistes amb major impacte en medicina, New England Journal of Medicine. Es tracta d’un home camioner, que durant trenta anys havia tingut la seva hemicara esquerra en contacte amb els rajos solars que li entraven per la finestra del seu camió, aquesta radiació li va produir un fotoenvelliment important. Si es comparen les dues meitats de la cara es veu clarament com la fotoprotecció és la millor crema antiarrugues!
Què passa amb la llum dels mòbil, tauletes o ordinadors? També ens afecta?
La llum blava artificial està present als dispositius electrònics com els mòbils, les tauletes i els ordinadors. L’exposició a aquestes fonts produeix envelliment accelerat de la pell i disminució de la melatonina, hormona que augmenta quan dormim. Així doncs, poden produir insomni si dormim amb un d’aquests aparells a prop.La radiació solar indirecta ens pot afectar, en reflectir-se la radiació a través de la neu, l’aigua de mar, l’herba i la sorra. Si estem sota el para-sol els rajos solars també ens afecten!
Per què sempre que em poso al sol em cremo, malgrat portar crema?
No tothom, té la mateixa la pell ni la mateixa sensibilitat a la radiació solar. Cada individu té un fototip classificat per Fitzpatrick: de I a VI en funció de la coloració de la pell. Les persones d’ulls clars i pell molt blanca, que sempre es cremen en exposar-se al sol, són molt més sensibles a la radiació solar. Com més fosca la pell, menys risc de cremada.La radiació solar UV i les cremades són factors de risc del càncer de pell com el melanoma, carcinoma basocelul.lar i espinocel.lular, lesions pre-canceroses com les queratosis actíniques, taques cutànies com els lentígens, arrugues i la flacidesa cutània. Per patir un càncer cutani no necessàriament s’ha hagut de tenir l’hàbit de prendre el sol, només amb l’exposició solar pot ser suficient.
El bronzejat és un mecanisme de defensa de l’organisme per defensar-se del dany que la radiació ultraviolada produeix al seu ADN.
Tingueu precaució amb el sol a l’estiu i durant tot l’any
A l’estiu s’ha d’evitar l’exposició solar en hores centrals del dia, entre les 12.00 i les 16.00 hores. Els dies que fa núvol i cada dia de l’any hem de fer servir fotoprotecció a zones fotoexposades per evitar el dany solar i l’envelliment prematur.Podem protegir-nos del sol intentant buscar l’ombra i fent servir roba que tapi la pell. La roba més fosca ofereix més fotoprotecció que la clara. Actualment es pot trobar roba per als nens amb especial fotoprotecció. És molt important fer servir ulleres de sol homologades, barrets d’ala ampla que tapin cara i ulls i para-sols a la platja.
Prenc medicació, això em pot fer vulnerable als efectes de la radiació solar?
Existeixen fàrmacs que són fotosensibilitzants i que augmenten el dany com: antiinflamatoris com l’ibuprofè, protectors estómac com l’omeprazol, anticonceptius orals, antihipertensius com enalapril, losartán, valsartán, benzodiacepines com diazepam, lorazepam, antihistamínics com l’ebastina, diurètics com la furosemida, torasemida, antidepressius com fluoxetina, paroxetina, sertralina, fàrmacs per l’acné com la isotretinoïna, pel colesterol com simvastatina, etc. Aquests fàrmacs poden fer que siguem més sensibles al dany cutani dels rajos solars, així doncs...En menors de tres anys, pacients amb vitilígen, malalties amb fotosensibilitat especial, gent gran, antecedents de càncer de pell, lentígen, queratosis actíniques, pacients que prenen fàrmacs fotosensibilitzants.
A les notícies, diaris, etc es parla de la Radiació Ultraviolada, però què és?
L’Índex de Radiació Ultraviolada, va ser creat per l’OMS al 1995, indica el nivell de radiació UV que arriba a la superfície terrestre en una determinada zona geogràfica i hora del dia concrets. Quant més gran el número, major risc de dany cutani. El podrem consultar als webs de predicció metereològica com AEMET, Meteocat, Accuweather…) o en APPs al mòbil com UV derma, UV Mate, Infosun, Sun Timer, SafeSun, Sunscreen.Què són els fotoprotectors?
Són productes d’aplicació tòpica que contenen components que aturen l’efecte de la radiació ultraviolada parcialment. Tenen components de fotoprotecció física com l’òxid de zinc i el diòxid de titani que el que fan és reflectir els rajos solars. També contenen components químics que actuen com una esponja absorbint els rajos solars; oxibenzona, ovebonzona, octisalat, octocrilè, homosalat i octinoxat. Els fotoprotectors poden ser líquids en emulsió o gel, en cremes o en sticks. Els fotoprotectors que deixen la pell blanca tenen foto-protecció física i són molt adequats sobretot per als nens.
Els fotoprotectors sempre s’han d’aplicar trenta minuts com a mínim abans de l’exposició solar i s’han de reaplicar cada 2 hores, després del bany i després d’assecar-se amb la tovallola. S´han de tenir en compte zones com clatell, orelles, escot, peus i els llavis, zones en les que a vegades no hi pensem.
La seva potència fotoprotectora està representada pel FPS (Factor de Protecció Solar), que te en compte l’efecte de la radiació UVB. Per exemple: si apliquem correctament un fotoprotector FPS 30, significa que perquè la pell es posi vermella en exposar-nos al sol, hauríem de poder estar exposats al sol 30 vegades més temps que si no en portéssim el fotoprotector.
La seva potència fotoprotectora està representada pel FPS (Factor de Protecció Solar), que te en compte l’efecte de la radiació UVB. Per exemple: si apliquem correctament un fotoprotector FPS 30, significa que perquè la pell es posi vermella en exposar-nos al sol, hauríem de poder estar exposats al sol 30 vegades més temps que si no en portéssim el fotoprotector.
Són resistents a l’aigua els fotoprotectors?
Un fotoprotector és Water Resistant si manté la fotoprotecció després de dues immersions després de vint minuts i és Waterproof si la manté després de 4 immersions de vint minuts.Al mercat existeixen fotoprotectors orals, que són càpsules que es prenen per reduir el risc de cremada solar. Aquests estan compostos de complements nutricionals i antioxidants que protegeixen la pell del dany oxidatiu i de la degradació de proteïnes, lípids i ADN de les estructures cel.lulars. Mai substitueixen al fotoprotector tòpic, ja que s’han d’utilitzar conjuntament.
- Infografia sobre fotoprotecció i radiació solar (PDF 0.31 MB) Descarregar