Medicaments imprescindibles a casa

Sovint a casa ens trobem amb problemes de salut no esperats que ens agradaria saber pal·liar sense gaire patiments. Avui us proporcionem una guia de medicaments bàsics per saber sortir del pas en les situacions més habituals. Així mateix, us hi afegim una petita explicació.

  • Paracetamol
El dolor i la sensació de tenir febre són símptomes desagradables i molt freqüents.

Disposeu de gran varietat de medicaments per al seu tractament (ibuprofè, metamizol, etc), però us recomanem el paracetamol perquè és el que ha demostrat un major perfil de seguretat.

En la gran majoria dels casos la febre és causada per virus que la nostra immunitat venç i fa remetre en pocs dies. Prendre un antitèrmic us proporcionarà benestar mentre la vostra immunitat actua i intenta remetre la malaltia.

Us recomanem que consulteu amb el vostre metge/metgessa de referència en cas que no controleu els símptomes en 24-48 hores de tractament. La dosi recomanada de paracetamol per a persones adultes que pesen més de 50Kg és de 1000 mg cada 8 hores.
  • Antiàcids
L’acidesa es caracteritza per tenir una sensació molesta de cremor a l’estómac o entre la boca i l’estómac.

De vegades fem canvis en la dieta que ens poden produir acidesa. Per altra banda, s’ha demostrat que l’estrès augmenta la producció d’àcid a l’estómac i la pot afavorir, encara que no haguem fet cap canvi dietètic.

Us recomanem prendre després de les tres menjades principals.

Consulteu el vostre metge/metgessa de referència si l’acidesa persisteix més enllà d’una setmana.
  • Corticoides tòpics i Antihistamínics orals
A banda d’altres indicacions, us poden ser útils en cas de picades d’insectes habituals i èczemes.

El corticoide tòpic us l’administrareu a la zona afectada tres vegades al dia.

L’antihistamínic oral està indicat si no controleu la picor amb el corticoide tòpic. Els antihistamínics orals de nova generació, es prenen un sol cop al dia i, tot i que molt menys que els antics, poden produir somnolència.

Us recomanem consultar amb el personal sanitari si en 2 dies no percebeu milloria.
Els corticoides tòpics, no s’han d’aplicar MAI més enllà de dues setmanes consecutives a excepció que us hagi estat indicat particularment.
  • Sulfadiazina argèntica (Silvederma)
Les cremades cutànies són un accident freqüent a totes les cases.

Les cremades de primer grau són les que produeixen dolor i vermellor a la pell i solen resoldre’s en menys d’una setmana. Si observem butllofes, ja no són de primer grau i requereixen de visita urgent amb infermeria.

Quan són per contacte amb un element calent: aigua, oli o objectes (forn, planxa, per exemple), s’han de rentar i banyar en aigua a temperatura ambient a raig ràpidament i durant una bona estona. Després, assecareu bé la zona sense friccionar i aplicareu la crema.

L’aigua a temperatura ambiental fa que la cremada no lesioni teixits més profunds. En canvi, si apliqueu aigua massa freda pot afavorir l’aprofundiment de la cremada.

És important en aquest cas, tenir en compte que les cremades que no siguin de primer grau o les produïdes per electricitat o productes corrosius, requereixen SEMPRE d’una primera valoració urgent, per infermeria de referència.



Els medicaments o grup de medicaments recomanats es poden adquirir a la farmàcia sense necessitat de recepta mèdica. En base a les vostres característiques personals a la farmàcia us recomanaran el més adequat.

Excloem de les indicacions esmentades les persones que pateixin al·lèrgia o intolerància al medicament/component concret, les dones embarassades i les que facin lactància materna.

En cas d’haver de consultar al CAP, és important que ens expliqueu què heu pres, la dosi i l’horari.
Per últim, recordeu que hem de revisar periòdicament els elements de la vostra farmaciola i portar al punt SIGRE de la farmàcia els que hagin caducat.

Dra. A. Miret. Metgessa de Família del CAP Rubí