Taller alimentació

Alimentació saludable a la Primera infàcia

Les infermeres de pediatria del CAP Rubí promouen un audiovisual sobre alimentació saludable centrat en la primera infància. Es tracta d’un material de caire divulgatiu que s’utilitzarà com a eina de sensibilització i guió animat en els tallers que ja imparteixen. Alhora, esdevindrà un recurs que permetrà als usuaris accedir al contingut com a eina de consulta.

Els objectius que persegueix aquest vídeo són: fomentar l’alimentació saludable i reeducar hàbits en les famílies, educar des de la primera infància, fomentar un bon creixement i desenvolupament dels infants, evitar carències nutricionals i prevenir malalties amb alta morbilitat i mortalitat relacionada amb el tipus d’alimentació.

Per donar continuïtat a aquesta iniciativa es produiran dos audiovisuals més, centrats en l’alimentació en segona i tercera infància i adolescència.

Tallers d’assessorament de la incorporació de l’alimentació complementària en la primera infància

L’objectiu de la nutrició infantil no és només aconseguir un bon creixement i desenvolupament del nadó, sinó també evitar carències nutricionals i prevenir malalties amb alta morbilitat i mortalitat en l’adult relacionades amb el tipus d’alimentació.

L’OMS suggereix que l’alimentació complementària òptima no depèn només de amb quins aliments s’alimenta el nadó, també depèn el com, quan, on i qui l’alimenta. Cada cop més es permet que els nens/es s’alimentin per si mateixos. S’ha observat que un estil més actiu d’alimentació pot millorar la ingesta d’aliments.

En aquests tallers de dues hores expliquem la incorporació de l’alimentació complementària i els requeriments nutricionals durant els primers anys de vida seguint les directrius adoptades per l’Agència de Salut Pública.
  • Promovem que l’alimentació de la família ha de basar-se amb la fruita, la verdura, i els hidrats de carboni, on s’han d’afegir petites quantitats d’aliments rics en proteïnes.
  • Assessorem en els dos enfocs: el tradicional i el baby-led weaning (BLW) o alimentació autorregualada. Es tracta d'un sistema de incorporació de l’alimentació complementària en el que els nadons no mengen per norma aliments triturats, sinó aliments sòlids tous en diferents textures. No se li dóna menjar a la boca, sinó que s’alimenten per si sols, inicialment amb les seves mans, menjant el mateix que la resta de la família, sempre i quan siguin aliments sans, apropiats, segurs, frescos sempre que sigui possible i sense afegir sal ni sucre. El nadó s’asseu a la taula com un membre més.
A qui va dirigit: A mares i pares o familiars de nadons de 0 mesos a 24 mesos.

Taller educatiu sobre la introducció de l’alimentació complementària i saludable dirigit a educadors de les escoles bressol

La finalitat d’aquests tallers és augmentar l'efectivitat de les nostres intervencions en quan l’alimentació saludable a la primera infància i treballar de manera conjunta i multidisciplinar amb els educadors de les Escoles Bressol que ens pertanyen per zona al CAP Rubí. Com també tenir coneixement de les inquietuds d’aquests professionals en relació a l’alimentació en la primera infància.

Objectius:
  • Promoure actituds i hàbits saludables amb actuacions d’educació per la salut.
  • Donar a conèixer als educadors de les Escoles Bressol, l’actualització del Departament de Salut en quan a la introducció de l’alimentació complementària i la importància dels hàbits alimentaris saludables en la primera infància.
  • Donar a conèixer la informació que proporcionem als pares dels nadons al CAP Mútua de Rubí en quan “a la introducció de l’alimentació complementària i hàbits alimentaris saludables en la primera infància”.
  • Unificar criteris, basats en evidència científica actualitzada.
  • Reduir els hàbits d’alimentació no saludable de les famílies i que poden afectar negativament la salut.
  • Sensibilitzar i argumentar els canvis que hi ha hagut en la introducció de l’alimentació dels 0-12 mesos, explicant els dos enfocs possibles: el tradicional i el BLW.
  • Facilitar l’expressió de dubtes dels educadors i donar una resposta argumentada.

Per a la realització d’aquest taller, s’ha d’acceptar la proposta formativa per part del servei de pediatria als diferents centres o bé realitzar la demanda per part dels centres al personal del CAP.