Noves tècniques quirúrgiques

La taxa d'èxit de la laparoscòpia o les tècniques mínimament invasiva en la cirurgia del càncer de còlon o recte és molt alta, superior al 80%. Però, és molt important la formació i entrenaments molt exhaustius, que que aquestes cirurgies les realitzen cirurgians amb especial dedicació a la mateixa.

Cirurgia Transanal TATME

Cirurgia Transanal TATME, un tècnica que permet mantenir el control esfinterià als pacients amb tumors de baix recte i que l'Hospital Universitari MútuaTerrassa practica des de fa anys.

El procediment ofereix avantatges davant l'abordatge obert o exclusivament laparoscòpic i en conseqüència ha despertat un gran interès entre els cirurgians colorectals a nivell internacional.

L'abordatge transanal és una tècnica que implica una menor agressió quirúrgica i més proporciona avantatges potencials sobre la cirurgia laparoscòpica que podrien millorar el pronòstic oncològic d'aquests pacients.

https://twitter.com/i/status/1151093760543088641

Cirurgia TAMIS (cirurgia transanal mínimament invasiva)

El tractament de les lesions canceroses i precanceroses del recte varia molt segons la seva localització i característiques individuals.

Seguint aquestes peculiaritats, és possible intervenir a aquests pacients de manera segura i eficaç des del punt de vista oncològic per via endoanal, evitant així l'agressivitat d'una intervenció quirúrgica per via abdominal i les seves possibles seqüeles i complicacions. Mentre que les lesions properes al marge anal (recte inferior) són accessibles per intervenir per via endoanal de manera directa, el problema arriba amb les lesions més allunyades de l'anus. Així va néixer la tècnica TAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery), la qual facilita l'accés al recte mitjà i alt.

La tècnica TAMIS redueix considerablement el temps de recuperació del pacient, és menys dolorosa i és mínimament invasiva, ja que aquesta tècnica aprofita l’orifici natural per a extreure el tumor.

Cirurgia Monoport Colorectal

Nombrosos estudis han descrit els avantatges de la cirurgia laparoscòpica amb tècnica monoport davant de la cirurgia oberta o convencional donada la menor intensitat de l’agressió quirúrgica.

Els seus resultats es tradueixen en línies generals en menys cicatrius i en menys dolor postoperatori.

Cirurgia laparoscòpica en 3D

La cirurgia laparoscòpica en 3D es presenta com una alternativa als inconvenients de la laparoscòpia convencional.

L'ús de tecnologia tridimensional en la cirurgia laparoscòpica ha evolucionat des dels seus inicis, podent identificar situacions pròpies pel seu ús com el ghosting-crosstalk i conceptes nous per a l'equip quirúrgic que no s'havien presentat a la cirurgia laparoscòpica convencional, com el d’estereoagudesa / estereoceguera.

Els beneficis hipotètics i comprovats de la cirurgia laparoscòpica tridimensional (millor percepció de profunditat, seguretat en realitzar moviments complexos, més precisió quirúrgica i menor corba d'aprenentatge)