Ostomies: causes, dietes i cures

Segons el "Libro Blanco de la ostomía" a l'estat espanyol hi ha més de 70.000 pacients ostomitzats, als que se'ls hi ha realitzat una ostomia a conseqüència de malalties com el càncer de còlon, càncer de recte, càncer de bufeta, diverticulitis amb peritonitis, infarts intestinals, malalties intestinals inflamatòries, traumatismes greus, problemes anals complexos...

Una ostomia és una procediments quirúrgic en el qual es deriva un òrgan intern a l’exterior a través de la paret abdominal, per tal d’eliminar la femta (colostomia, ileostomia) o l’orina (urostomia, nefrostomia). Un cop realitzada aquesta es necessita d’un dispositiu de recollida.

Aquestes persones precisen una atenció especialitzada durant el temps que portaran l’ostomia, si és temporal fins que la seva recuperació, posteriorment es procedeix al tancament de l’obertura i a la unió de l’intestí de manera que es restableix el trànsit intestinal normal o bé durant la resta de la vida, que és quan no es pot restablir el trànsit intestinal.

L’atenció especialitzada la donen les infermeres Estomaterapeutes, Anna Rodón i Mireia Lázaro, professionals expertes en el consell i assessorament d'ostomies.

La infermera Estomaterapeuta marca la ubicació de l’estoma en les cirurgies programades, proporciona informació oral i escrita, aclareix els dubtes referents a la cirurgia, la dieta, la higiene, el tipus de dispositius i altres particularitats de l’estoma. Donar educació sanitària al pacient i a la família i/o cuidador en el maneig dels diferents tipus de dispositius, sent el principal objectiu aconseguir la plena autonomia del pacient, adaptant-se als canvis derivats de passar a viure amb una ostomia i contribuint a millorar la seva qualitat de vida.

A la Fundació Assistencial de MútuaTerrassa fem un seguiment multidisciplinari en tot el procés que segueix el pacient ostomitzats, des del moment del diagnòstic fins tot el temps que haurà de portar l’ostomia.

Vídeo pràctic sobre les cures de les ostomies

Les infermeres estomaterapeutes de la Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa han preparat un vídeo sobre sobre com fer les cures d'una ostomia.

Procediment canvi de dispositiu - Part I