Tabac

Què és?

És un preparat de les fulles de Nicotiana tabacum, una planta originària d'Amèrica que pertany a la família de les solanàcies. Juntament amb l'alcohol, és la substància addictiva que més es consumeix i que més problemes sanitaris genera al nostre país. En el fum del tabac s'ha identificat un gran nombre de substàncies molt tòxiques, com la nicotina (el seu principal component psicoactiu), el monòxid de carboni i quitrans.

Efectes
El tabac és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora.

Riscos per a la salut

  • Fumar disminueix la resistència a l'exercici físic, altera els sentits del gust i l'olfacte, provoca l'envelliment prematur de la pell i taca les dents, la pell de les mans i la cara.
  • El consum continuat de tabac fa augmentar el risc de patir càncer de pulmó i altres malalties com la bronquitis crònica, l'infart de miocardi, l'úlcera gàstrica o altres formes de càncer (laringe, ronyó, bufeta, etc.).
  • Els productes tòxics del tabac, especialment els quitrans i els gasos irritants, afecten tant a les persones fumadores com a les no fumadores que es veuen exposades al fum d'aquesta substància (el denominat tabaquisme passiu).


Deixar de fumar sempre és una decisió encertada. En http://drogues.gencat.cat/ca/inici trobaràs més informació per fer-ho.