Alcohol
Què és?
L'alcohol és la droga més consumida i acceptada en la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, lesions derivades d'accidents de trànsit, absentisme laboral, etc.).
En funció del procés d'elaboració, les begudes alcohòliques es poden classificar en dos grups:
- Begudes fermentades: s'obtenen a partir de la fermentació dels sucres que contenen algunes fruites (raïm, poma) o cereals (com la civada). El vi, la sidra, el cava o la cervesa són begudes fermentades. La graduació d'aquest tipus de begudes va dels 5 als 15 graus (és a dir, contenen entre un 5% i un 15% d'alcohol pur).
- Begudes destil·lades: s'obtenen sotmetent les begudes fermentades a un procés de destil·lació. En són exemples el whisky, la ginebra, el rom. La seva graduació és força més elevada que la de les begudes fermentades i oscil·la entre els 17 i els 45 graus (dit d'una altra manera: contenen entre un 17% i un 45% d'alcohol pur).
Factors com l'edat, el pes, el gènere, la quantitat i la freqüència del consum, o algunes de les seves característiques (beure en dejú o després de dinar), poden modificar la intensitat i la durada dels efectes.
Efectes:
En dosis baixes, les begudes alcohòliques són estimulants i produeixen una certa eufòria i desinhibició. Malgrat aquest primer efecte, l'alcohol és una substància depressora del sistema nerviós central i consumir genera somnolència i relaxació. I afecta de manera important l'atenció i la coordinació. Això explica per què el consum d'alcohol incrementa de manera notable el risc de patir accidents de trànsit i laborals.
Els efectes varien segons la concentració d'alcohol a la sang:
- A partir d'0,5 g / l d'alcohol a la sang: estat d'eufòria i disminució dels reflexos i l'agudesa visual.
- A partir d'1 g / l: estat d'embriaguesa amb pèrdua de control.
- A partir de 3 g / l: estat d'apatia.
- A partir dels 4-5 g / l: coma.
- A partir dels 5,5 g / l: mort.
• Sexe: amb la mateixa quantitat, té més efecte en la dona que en l'home.
• Velocitat amb què es beu: com més de pressa, més efecte fa.
• Dinar: si es consumeix mentre es menja, l'alcohol triga més a passar a la sang.
Encara prendre begudes alcohòliques no sempre comporta un risc significatiu per a la salut, hi ha casos en què el consum està totalment contraindicat:
- És el cas de les dones embarassades (ja que-fins i tot en quantitats petites-pot perjudicar el fetus),
- Els nens i adolescents,
- De les persones a qui el metge els va indicar que s'abstinguin de consumir (perquè pateixen malalties o segueixen tractaments mèdics per als quals està contraindicat el consum d'alcohol),
- O de les persones que han de conduir o realitzar activitats perilloses.
Riscos per a la salut:
El consum excessiu i continuat de begudes alcohòliques pot provocar trastorns digestius, neurològics i cardiovasculars, entre d'altres. La cirrosi hepàtica, la pancreatitis i els càncers de llavi, de boca, de laringe, d'esòfag i de fetge són algunes de les malalties que el consum excessiu d'alcohol o determinats abusos poden causar. A la llarga, beure excessivament pot tenir conseqüències en la salut com pèrdua de gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central, pèrdua de memòria i desordres psicològics. A més, els mecanismes de tolerància i neuroadaptació cerebral, aquest consum pot derivar a mitjà i llarg termini en dependència de l'alcohol i la síndrome d'abstinència pot arribar a ser greu, i provocar l'anomenat delirium tremens. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals.
El consum d'alcohol, a més, pot causar problemes a tercers, per la qual cosa convé prestar especial atenció a les circumstàncies que augmenten el risc de tenir problemes derivats del consum d'alcohol per a la mateixa persona o persones de l'entorn:
- Alcohol i conducció. Legalment, es prohibeix conduir amb una concentració d'alcohol en sang (alcoholèmia) superior a 0,5 g / l. Amb el consum de dos gots de vi o dues cerveses en un espai de temps breu es pot superar aquest límit. Però ja amb nivells més baixos es presenta una disminució dels reflexos i una eufòria que porta a sobreestimar les pròpies facultats. A la persona que ha consumit alcohol, li sembla que condueix millor, encara que en realitat reaccionarà amb menys rapidesa amb qualsevol imprevist. més informació
- Alcohol i relacions sexuals. Quan s'ha begut és normal sentir-se més desinhibit, però alhora disminueix la percepció del risc i l'autocontrol, i això pot comportar més facilitat per mantenir relacions consentides o no i que no s'utilitzin mesures anticonceptives efectives com el preservatiu. A més, la ingesta elevada d'alcohol pot ocasionar tant en homes com en dones una disminució del desig sexual i un empitjorament de la qualitat de les relacions (dificultat per mantenir l'erecció, etc).
- Alcohol i medicaments. El consum de begudes alcohòliques és contraindicat amb alguns medicaments. Fins i tot en petites quantitats, quan es prenen ansiolítics o fàrmacs de característiques similar, beure alcohol pot ser perillós. Cal seguir estrictament les recomanacions mèdiques i, en cas de dubte, consultar amb el personal mèdic o farmacèutic, o llegir el prospecte: Més informació sobre medicaments.
Si beure us porta problemes o algú del vostre entorn li diu que està bevent massa però no pot prescindir de l'alcohol fàcilment, això pot ser un símptoma de dependència o addicció. Pot consulta amb el seu metge / a, infermer / a del CAP poden ajudar, trucar 061 CatSalut Respon o a la Línia Verda: 900.900.540
Deixar de beure sempre és una decisió encertada. En http://drogues.gencat.cat/ca/inici/ trobaràs més informació per fer-ho.