Cocaïna

Què és?
És un principi actiu que s'obté a partir de les fulles de la coca (Erytrhoxylum coca), una planta originària d'algunes regions de l'Amèrica del Sud. En funció del procés d'elaboració, es pot presentar en dues formes:

  • Com una pols blanca i cristal·lina, conegut com cocaïna. Conté clorhidrat de cocaïna i es consumeix principalment aspirant-pel nas (esnifant-la), encara que alguns consumidors també s'injecten aquesta substància.
  • En forma de base lliure (crack, bazuco). S'acostuma a fumar i, en passar ràpidament al cervell des dels pulmons, provoca uns efectes més ràpids i intensos.

Efectes
El consum d'aquesta substància estimulant provoca inicialment eufòria, hiperactivitat, augment de la seguretat en un mateix, disminució de la fatiga i insomni. També fa pujar el ritme de les palpitacions i la pressió arterial, es dilaten les pupil·les i augmenta la temperatura del cos.

Riscos per a la salut
Té gran capacitat de generar dependència.
  • Trastorns físics; cardiovasculars (com infart de miocardi o hemorràgies cerebrals), alteracions respiratòries, dolor abdominal o nàusees són alguns dels riscos vinculats al consum de cocaïna.
  • Trastorns psiquiàtrics; en algunes persones, el consum elevat i continuat d'aquesta substància pot provocar ideació paranoide (tenir la sensació que els altres volen fer-los mal o perjudicar-), agressivitat, al·lucinacions, ansietat o depressió.

Deixar de consumir sempre és una decisió encertada. En http://drogues.gencat.cat/ca/inici/ trobaràs més informació per fer-ho.