Quan em poso la insulina?

La insulina lenta s’ha d’administrar un únic cop al dia, serà el vostre metge o infermera de referència qui us dirà el moment més indicat en el vostre cas.

Ja sabeu que la insulina ràpida s’ha d’administrar abans dels àpats.

Però, ho feu? I si ho feu, quant temps abans?
Està comprovat que es controla millor la pujada de sucre en sang després dels àpats, si posem la insulina ràpida de 15 a 20 minuts abans de menjar.

Però poden haver-hi algunes excepcions, com:

  • Si esteu a un valor just de glucèmia (80-100 mg/dl). Podeu endarrerir l’administració d’insulina a just abans d’un àpat.

Recordeu

Si teniu una hipoglucèmia (< 70 mg/dl), heu de remuntar-la amb un suplement d’hidrat de carboni (15g de glucosa: 2 sobres de sucre) abans d’administrar la insulina ràpida. De vegades, pot ser suficient amb començar per la fruita de postres i de seguida menjar la resta de l’àpat
  • En el cas d’estar malalt i no tolerar els aliments injecteu la insulina ràpida just desprès de la ingesta, quan veieu que ho heu tolerat correctament.
  • En el cas dels nens pot ser que no s’acabin l’àpat complet. Així doncs, també caldria subministrar la insulina ràpida desprès de la ingesta, segons les racions d’hidrats de carboni ingerides.
  • Potser hàgiu detectat que amb alguns aliments, malgrat estar ben ajustada la dosi d’insulina ràpida a les racions de hidrats de carboni i la glucèmia, feu baixada o pujada després de l’àpat (per exemple, hipoglucèmia després de menjar llegums). Això pot ser degut a l’índex glicèmic de l’aliment ingerit. Si és el vostre cas, podeu provar a subministrar el 50% del just previ a la ingesta i l’altre 50% del durant o post ingesta.

Què és l'índex glicèmic?

És la capacitat que te un aliment per augmentar la glucèmia sanguínia.
  • Aliments amb índex glicèmic alt: suc de fruita, mel, sucre, etc..
  • Aliments amb índex glicèmic baix: llegums, pa integral, arròs integral, pasta integral, etc.

Reviseu les taules d’hidrats de carboni de la Fundació per la Diabetis on es classifiquen els aliments segons el seu Índex glicèmic https://www.fundaciondiabetes.org/upload/publicaciones_ficheros/71/TABLAHC.pdf