Quins efectes té sobre el nadó i sobre la mare?

La influència dels nivells alts de glucosa materna sobre el nadó i sobre la mateixa mare dependrà de en quin moment de l'embaràs aparegui la diabetis. Com més aviat, més nombre de complicacions poden aparèixer.

Per aquesta raó, en aquelles dones amb diabetis pregestacional quan es plantegin buscar embaràs, han de tenir uns controls de glucosa el més propers als d'una dona sense diabetis. Un tractament adequat amb un control òptim dels nivells de glucosa (independentment del tipus de diabetis que es tingui durant l'embaràs) permet disminuir el risc de les complicacions que es detallen a continuació.

Repercussions sobre el nadó
Si els nivells de glucosa materna ja estan elevats en el primer trimestre, s'incrementa el risc d'avortaments espontanis, mort fetal, aparició de malformacions i problemes amb les artèries que van a la placenta (afavorint el retard en el creixement del fetus)

A partir del segon trimestre, el nadó comença a incrementar els seus nivells propis d'insulina per intentar compensar els nivells alts de glucosa que li arriben de la mare. Aquests nivells d'insulina propis del fetus, li repercuteixen fent que augmenti de mida per sobre de l'ideal, acumuli greix i les parets del seu cor siguin més gruixudes el que pot afavorir complicacions en néixer.

Just després del part, com el fetus encara manté uns nivells d'insulina més alts (per compensar la glucosa de la mare), té risc de patir baixades de sucre. A més, els nens de mares amb diabetis tenen més risc de tenir dificultats respiratòries en néixer atès que els seus pulmons són més immadurs.

Repercussions sobre la mare

Els nivells de glucosa elevats no només afecten el nadó, també tenen repercussions sobre la mare. Afavoreix l'aparició d'infeccions urinàries i vaginals i aparició d'hipertensió durant l'embaràs (en els casos més greus pot comportar pèrdua de coneixement i convulsions).

Si el nadó és més gran, també incrementa el risc en la mare: estrips de la vagina i més necessitat d'utilitzar instrumental en el part o bé requerir cesària.

En les dones amb diabetis pregestacional, un mal control glicèmic pot afavorir l'aparició de complicacions associades a la seva diabetis (retinopatia diabètica, nefropatia diabètica, etc.) o bé agreujar si abans de l'embaràs ja presentava alguna.