El servei de Farmàcia hospitalària participa en un estudi sobre prevenció de contagis de COVID entre sanitaris

Està promogut per la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) i hi intervenen prop d’una quinzena d’hospitals a nivell estatal, cinc d’ells de Catalunya

El Servei de Farmàcia Hospitalària de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) és un dels cinc centres de Catalunya que participa en un assaig clínic sobre prevenció de contagis de Covid entre col·lectius de risc com és el personal sanitari. Es tracta d’un estudi per testar la hidroxicloroquina com a profilaxis entre els sanitaris que estan en contacte amb els pacients infectats per SARS-CoV-2.

L’assaig clínic en qüestió està promogut per la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH). El Comitè Ètic d’Investigació (CEIm) de MútuaTerrassa n’ha avaluat la seva viabilitat i la direcció mèdica ja l’ha autoritzat.

En conseqüència, des d’aquesta setmana ja s’estan reclutant professionals del centre que hi volen participar -s’espera arribar al voltant dels 150-. Els criteris d’inclusió contemplen que els voluntaris no han d’haver tingut Covid i tampoc haver-ne patit cap símptoma, així com alguns altres requeriments més específics.

L’estudi detalla que alguns d’ells, durant el període d’un mes, es prendran la hidroxicloroquina i la resta no. Passades aquestes quatre setmanes, s’avaluarà si els professionals que van rebre el fàrmac tenen menys risc d’infecció (i també si han patit algun efecte secundari). Així doncs, és previst que en el termini aproximat d’un mes des de la posada en pràctica de l’assaig ja es puguin tenir alguns primers resultats relatius a l’efectivitat d’aquest fàrmac en el personal sanitari que està en contacte amb els pacients infectats.

Al marge del Servei de Farmàcia Hospitalària, la Unitat de Malalties Infeccioses i el Departament de Salut Laboral de l’HUMT així com el laboratori de Microbiologia de Catlab també estan implicats en la posada en marxa i l’execució d’aquest estudi.