El servei de farmàcia Hospitalària, convidat a intervenir en un webinar sobre telefarmàcia i homedelivery
La pandèmia de la covid-19 ha obligat els professionals sanitaris a adaptar-se i buscar de forma ràpida i flexible nous canals per apropar la medicació i l'atenció al pacient. Precisament sobre els reptes de la telefarmàcia i home-delivery va tractar el primer webinar de la tercera edició Trobada d'Experts en Gestió Sanitària i Economia de la Salut organitzat per la Universitat Pompeu Fabra.
Sota el títol de "Home-delivery & telefarmàcia: la gestió de l'accés i la continuïtat assistencial" en el primer debat -moderat pel professor Josep Lluís Segú- hi van participar el Dr. Jordi Nicolás, cap del servei de Farmàcia Hospitalària de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa i actual vicepresident de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària, Dolors Soy de l'Hospital Clínic de Barcelona, Gabriel Mercadal de l'Hospital Mateu Orfila de Menorca i Vicente Merino de l'Hospital Universitari Verge Macarena de Sevilla.
Els experts van coincidir que els hospitals de proximitat, els centres de salut, les oficines de farmàcia, el lliurament a domicili i les videoconferències han irromput en la "nova" normalitat i possiblement han estat canvis que han vingut per quedar-se. Van constatar també que aquests es mantinguin dependrà de la col·laboració entre professionals de l'àmbit hospitalari i comunitari, de la millora de capacitats i d'abordar reptes no resolts. L'experiència ja adquirida demostra que hi ha noves formes de gestionar els medicaments de dispensació hospitalària i que això pot anar en paral·lel amb millores de l'eficiència i la qualitat de l'atenció si es gestionen de forma adequada.
En aquest sentit, el Dr. Nicolás detalla que "la telefarmàcia ha sigut una de les eines que ha patit una important transformació i avanç durant la pandèmia, i ha de servir per a millorar la comunicació entre els professionals i els pacients, al mateix temps que ha de contribuir a apropar la medicació al domicili del pacient".