Un estudi sobre Health Coaching com a estratègia infermera per activar pacients crònics a l’AP, guanyador del 27è Premi d’Infermeria MútuaTerrassa

El passat dijous, 12 de maig -Dia Mundial de la Infermeria- es van lliurar els premis de la 27ª edició del tradicional Premi d'Infermeria MútuaTerrassa. Es tracta d'un certamen anual que se celebra per commemorar l’esmentada efemèride i que té per objectiu donar visibilitat a la recerca en les cures infermeres des dels diferents àmbits assistencials dins la pròpia organització i impulsar la recerca.
L’edició d’enguany va aconseguir aplegar un total de 35 treballs, una xifra lleugerament superior al volum d’estudis que es van presentar l’any passat. El lliurament dels premis va anar a càrrec d’Esteve Picola, director general de l’entitat, Yolanda Cuesta, gerent de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa i Ramon Ramells, gerent de l’Àmbit de Servei Sociosanitari.

El primer premi va recaure en el treball “Eficàcia d'una intervenció infermera de "Health Coaching" sobre l'activació de persones amb malalties cròniques visitades a l'Atenció Primària”, obra de Cibeles Moreno Chico, doctora infermeria MT/Unitat Funcional de Crònics del CAP Rambla. L’estudi ha consistit en l'ús del Health Coaching com una estratègia infermera d'assessorament holístic i individualitzat, dirigida a augmentar l'activació dels pacients crònics visitats a Atenció Primària. Els autors han pogut constatar amb aquest treball que la intervenció dissenyada augmenta el grau de responsabilitat i competència de la persona envers el seu procés d'autocura.

El segon guardó va recaure en l’estudi “Prevalença i factors de risc associats a l'ansietat i la depressió durant l'embaràs i el post-part”. En aquest cas els resultats han servit identificar que el 53% de dones en el primer trimestre d’embaràs ha donat positiu en el cribratge de Salut Mental i 23% d’aquestes han necessitat una derivació a Salut Mental Perinatal, dades que coincideixen amb la literatura publicada arreu del món en aquest tema. La novetat d’estudi radica en que el cribratge s’ha realitzat seguint el protocol d’embaràs del Departament Salut, publicat el passat 2018. Els autors han estat Marta Jiménez, Olga Ezquerro, Mercè Tarragó, Anna Carmona i Engràcia Coll, professionals de l’ASSIR MútuaTerrassa.

En el marc de l’acte també es va dur a terme l’entrega de les dues Beques d’Intensificació de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa dirigides a infermeres de l’entitat. En aquest sentit, ambdós premis es van atorgar a treballs del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUMT. El primer va recaure en Núria Alonso Carril pel seu projecte “Educació terapèutica online en persones amb diabetis tipus 1 i control metabòlic subòptim: assaig clínic aleatoritzat” i el segon en Montserrat Ibarra Rubio pel seu treball “Qualitat de la dieta, estat nutricional i sarcopènia en pacients celíacs amb persistència d’atròfia vellositària”.