Línies de treball

Comitè Transversal d’Experts en Cures i grups de referents

L’any 2022 es va constituir el Comitè Transversal d’Experts en Cures amb l’objectiu d’oferir unes cures de qualitat i excel·lència a la població en l’àmbit hospitalari, d’atenció primària i sociosanitari. El comitè està format per representants dels diferents grups de referents: model de cures, expertes clíniques, humanització i seguretat del pacient, entre d’altres professionals.
Les seves funcions principals consisteixen en:
  • Assessorar a la Direcció en l’àmbit de cures.
  • Establir les prioritats en l’àmbit de cures així com generar noves línies de treball si escau. segons criteris de rellevància en el moment, impacte sobre els pacients, nombre d’afectats, transversalitat, entre d’altres.
  • Constituir un nexe d’unió entre els grups de referents de Model de Cures, Seguretat del Pacient, Humanització i Pràctica avançada.
  • Reunir-se periòdicament amb el Comitè Directiu d’infermeria per exposar les línies de treball.
  • Reportar anualment els objectius i memòria a l’àrea de qualitat assistencial.

Quadre d’indicadors d’infermeria

Els indicadors d'infermeria són eines essencials per a la gestió de la qualitat dels serveis de salut i el desenvolupament de pràctiques basades en l'evidència en l'àmbit de la infermeria. Per aquest motiu, l’any 2022 es va desenvolupar el quadre de comandament d’indicadors clau d’infermeria, seguint els estàndards de qualitat i benchmarking, que permet:
  • Monitoratge de la qualitat de la atenció
  • Millora contínua de la pràctica clínica
  • Suport a la presa de decisions basada en la evidència
  • Seguiment de tendències i comparacions
Actualment el quadre té definits 132 indicadors de qualitat, seguretat del pacient, prestació de cures i gestió de les diferents àrees assistencials.

Prescripció infermera

Un dels objectius del model sanitari català és la incorporació al sistema de la Recepta Electrònica dels col·lectius de professionals de la salut que intervenen en els processos de prescripció / indicació de medicaments i productes sanitaris.

La incorporació de les indicacions Infermeres al sistema de recepta electrònica permetrà continuar avançant i integrant la medicació del pacient en únic pla de medicació.

Els objectius que es persegueixen són, d'una banda, millorar la qualitat assistencial i seguretat en la prescripció, la dispensació i l'ús del medicament, i, d'altra banda, la consecució d'una atenció integrada centrada en les persones, afavorint la coordinació entre professionals i nivells assistencials per tal de garantir el contínuum assistencial.

Perquè les infermeres puguin indicar electrònicament és imprescindible que utilitzin un certificat de signatura electrònica emès per un col·legi oficial d'infermeres i infermeres de Catalunya, si no el SIRE ho rebutjarà.

Per obtenir aquest certificat han d'estar acreditades en prescripció infermera en l'àmbit de cures generals i/o àmbit de cures especialitzades, els requisits són:
  • Àmbit Cures generals: Disposar del Grau d'infermeria i acreditar una experiència mínima d'un any i en el seu defecte superar el curs d'acreditació del departament online
  • Àmbit Cures especialitzades: Disposar del títol d'especialista i acreditar d'una experiència mínima d'un any en un lloc de treball en què l'empresa tingui reconegut el requisit d'especialista en el contracte laboral i en el seu defecte, superar el curs d'acreditació del departament online.

Per a més informació pots consultar aquesta adreça electrònica
https://www.coib.cat/ca-es/actualitat-professional/regulacio-professional/prescripcio-infermera.html

i contactar amb la Sra. Anna Bertran, cap de la Unitat de Docència i Formació en Infermeria

A data d'avui, s’han acreditat a la nostra entitat més de 600 infermeres a l'Hospital i més de 350 a l’Atenció Primària.

Projecte “La nit també existeix”

La “Nit també existeix” és un projecte impulsat pel col·lectiu infermer que té per objectiu promoure el descans de les persones hospitalitzades mitjançant petites mesures.
Per dur-lo a terme s’ha constituït un equip multidisciplinari liderat per professionals del torn de nit.
Les principals mesures que s’han dut a terme:
  • Analitzar les causes més freqüents de disrupció de la son durant l’hospitalització mitjançant una enquesta a pacients
  • Fomentar que la prestació de cures sigui respectuosa amb la son i el descans del pacient hospitalitzat
  • Creació de material de difusió per a professionals, pacients i famílies
  • Adoptar recomanacions que redueixin els efectes dels factors que intervenen en la disrupció de la son (llum, soroll i organització de les cures).

Lesions cutànies

Al juny del 2022, es va constituir un grup de treball d’experts en lesions cutànies, format per infermeres especialistes en la matèria, de diferents àmbits de la FAMT, amb l’objectiu d’ establir les bases per la prevenció, la identificació i el tractament de les lesions cutànies dels pacients de la FAMT.
Principals accions:
  • Revisió del protocol de lesions cutànies
  • Canvi nomenclatura: UPP a LRCD
  • Canvi Escala de Valoració: de NORTON a BRADEN
  • Unificació de la Guia de Productes i dispositius de prevenció
  • Formació pels professionals

Al mes d’octubre i coincidint amb el dia mundial de LPP, es van realitzar 28 sessions formatives sobre prevenció i tractament de les Lesions cutànies relacionades amb la dependència a la que van assistir 426 professionals.
Els professionals també van poder participar en l’“Scape Room: La pell”: van assistir 16 grups i un total de 64 professionals.

Equip de teràpia intravenosa

Els Equips de Teràpia Endovenosa (ETI) és un equip d’infermers/es experts, amb competència en la inserció i cures de catèters centrals d’inserció perifèrica (PICC) i línies mitges (midline). Orientats a la Seguretat i Millora de la qualitat de vida del pacient, treballen de forma integrada amb els professionals d’infermeria i mèdics i en coordinació amb altres àrees de l’hospital. La seva activitat està enfocada no només a la inserció sinó també a les cures, manteniment i formació als professionals.
L’any 2021, es va constituir un equip de teràpia intravenosa, liderat per una infermera especialista en accessos venosos.

Cartera de serveis:
  • Valoració infermera del catèter més apropiat per garantir les necessitats de tractament del pacient usant un algoritme consensuat.
  • Inserció de catèters venosos ecoguiats: catèter curt, línia mitjana (LM) i / o catèter central d'inserció perifèrica (PICC).
  • Revisió de la indicació i adequació del catèter, promovent la retirada precoç per evitar complicacions.
  • Consultoria i suport en el manteniment de catèter perifèric, línia mitjana, PICC, CVC i RVS. Retirada de línia mitjana PICC i CVC en casos concrets.
  • Educació sanitària sobre la cura i manteniment de catèters i explicació dels circuits d'atenció davant la presència d'alguna incidència.
  • Valoració dels materials sanitaris necessaris per a la col·locació o la cura del catèter.
  • Formació i docència a infermeres en programes de formació continuada de la pròpia institució i personal de nova incorporació.
  • Elaboració i/o revisió dels procediments relacionats amb la cateterització vascular, instruccions per a pacients i altres equips.
  • ECG endocavitari que evita les radiacions als pacients
Revisió de la pràctica clínica incorporant àrees de millores.

Transferència de dades

Aquest any 2024 s’ha instal·lat a les unitats d’hospitalització i urgències, monitors per a la pressa de constants vitals i altres dades clíniques que realitzen la transferència de la informació de forma automàtica a la història clínica electrònica. S’han incorporat un total de 39 monitors que permeten identificar al pacient a través de la polsera identificativa i al professional a través de la tarja d’identificació, a les unitats on es treball des d’Estació d’Infermeria d’HCIS.

Aquest és un projecte en el que s’ha estat treballant conjuntament amb els departaments de TIC amb l’objectiu de disposar de manera immediata de les dades clíniques i que es puguin consultar des de qualsevol dispositiu, així com garantir un circuit 100% segur pels pacients al evitar els errors de transcripció.