Cibeles Moreno defensa la seva tesi doctoral centrada en l’activació dels pacient crònic a l’Atenció Primària

La infermera i tutora de residents d'infermeria del CAP Rambla, Cibeles Moreno, va defensar la seva tesi doctoral el passat 5 de novembre a la UIC (Universitat Internacional de Catalunya), sota el títol "Activación del paciente crónico en Atención Primaria".



L'autora posa en relleu l'ús del concepte d'activació del pacient, com un atribut que reflexa el grau de responsabilitat i competència que la persona assoleix en el seu procés d'autocura. I proposa l'ús del Health Coaching com una estratègia infermera d'assessorament holístic i individualitzat, dirigida a augmentar l'activació dels pacients crònics visitats a Atenció Primària.



La Dra. Moreno presenta la seva tesi doctoral en format de compendi de publicacions i inclou dos articles publicats. El primer article descriu l'adaptació a l'espanyol i avaluació de les propietats psicomètriques mitjançant metodologia de Rasch, de l'escala d'avaluació de l'activació "Patient Activation Measure 13" (PAM13). El segon article descriu un estudi de dos grups quasi experimental en el que s'avalua l'eficàcia d'una intervenció infermera de Health Coaching dirigida a l'activació de pacients crònics d'atenció primària ja tinguin una o més malalties cròniques.



La tesi va ser dirigida per la Dra. Callista Roy, Professora i Teòrica Infermera de l'Escola d'Infermeria de William F. Connell, Boston College, que va assistir a la defensa de forma telemàtica, i el Dr. Albert Gallard, Professor Titular i Sotsdirector del Departament d'Infermeria de la UIC.



El tribunal estava format per la Dra. Mª Angeles de Juan Pardo, professora del departament d'Infermeria, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC, va exercir de Presidenta, la Dra. Montserrat Llordés, Cap d'Estudis de la UDMAFiC i metgessa d'Atenció Primària de MútuaTerrassa, que exercir com a secretària i la Dra. Montserrat Comellas, Directora de L'EUIT- Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, que va exercir de vocal.



Enhorabona Dra. Cibeles Moreno!

Si voleu consultar la seva tesi trobareu una còpia a la biblioteca, o podeu contactar amb ella al seu correu corporatiu (mcmoreno@mutuaterrassa.com).