Què és la microbiota intestinal i perquè serveix?
La microbiota intestinal és un conjunt de bacteris que tenim al colon. Estem parlant de cent trilions de microorganismes que és el triple de cèl·lules que tenim en el nostre organisme. Entre les funcions que té la microbiota està la digestió d’alguns aliments que no absorbim en el budell i que són fermentats per les bactèries del colon i això fa que es produeixen una sèrie de compostos que després passen a la sang i es poden utilitzar pel fetge, els músculs, etc. Una altra funció de la flora intestinal és la defensiva contra bactèries patògenes, també té la funció de sintetitzar múltiples vitamines, així com la de provocar o ajudar el metabolisme d’alguns fàrmacs i per tant ajuden a què puguin realitzar el seu efecte beneficiós.
Amb quines malalties està relacionada?
La microbiota intestinal està relacionada amb la salut. De fet, es considera que l’alteració de la flora intestinal, el que es coneix com disbiosis té relació en l’aparició de moltes malalties, sobretot en les que es coneixen com malalties de la civilització. Això vol dir que tenen a veure amb l’obesitat, amb l’augment dels nivells de colesterol, amb les patologies coronàries, com l’infart i l’angina de pit, també poden tenir relació amb l’aparició de malalties neurològiques com la depressió o l’ansietat i fins i tot amb malalties neurodegeneratives. Per descomptat, amb malalties intestinals, com pot ser la malaltia inflamatòria intestinal, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn o la síndrome del budell irritable. Fins i tot amb atòpies, èczemes, l’asma bronquial i probablement n’hi ha moltes més que encara no sabem que tenen relació amb la nostra microbiota intestinal.
Com podem saber si tenim una bona microbiota?
Saber l’estat de salut de la nostra microbiota és una pregunta clau que no té una resposta definitiva. Avui en dia existeixen en el mercat molts kits i analítiques que realitzen laboratoris privats que analitzen i donen el resultat de l’estat de la microbiota. Les tècniques que utilitzen no estan estandarditzades i no es fan servir a la pràctica clínica rutinària, per tant no podem estar segurs de la seva fiabilitat. A més, els resultats d’aquestes analítiques tampoc ens confirmaran si l’estat de la microbiota és la causa o la conseqüència de tenir una determinada malaltia. De manera que el més important és saber com hem de cuidar la microbiota.
Què podem fer per millorar-la?
Diversos estudis epidemiològics han determinat el que hem de fer per tenir una vida saludable i avui en dia veiem que això està lligat amb la flora bacteriana. Si parlem del que és bo per la nostra flora bacteriana haurem de dir que portar una vida saludable, intentar evitar situacions d’estrès, evitar la dieta occidental que aporta més greixos, abusa de les carns vermelles i dels sucres refinats. En canvi, hem de promoure una dieta saludable com és la dieta mediterrània, rica en fruites i verdures, en llegums i cereals, amb un consum de carn blanca i peix, control del consum de carn vermella i de la ingesta l’ous i d’altres tipus de greixos. Ens hem de fixar en la piràmide nutricional que és la recomanable per tenir una microbiota sana. D’altra banda, tenir cura de l’ús d’antibiòtics que ha d’estar prescrit pels metges, perquè alteren la flora bacteriana. Promoure la pràctica d’exercici físic diari, sortir a caminar mitja hora de forma moderada és beneficiós per la salut i la flora bacteriana. El que hem vist és que tot el que hem comentat és beneficiós per a les malalties cardiovasculars i la raó que sigui així és perquè està actuant primer sobre la flora bacteriana.