El Journal of Hand Surgery publica un article sobre miositis ossificant en un nen

El Dr. Jorge H. Nuñez signa l’article, conjuntament amb la Dra. Diana I. Monteiro del Centro Hospitalar Sao Joao, Porto, Portugal i el Dr. Francisco Soldado de l’Hospital Sant Joan de Deu, Barcelona


La miositis ossificant de la ma és una patologia molt rara en nens menors de 10 anys. En aquest article es tracta el cas d’un nen de 5 anys que presenta una massa ferma sobre el tercer metacarpià en l’àrea de la palma de la ma dreta, a més tenia un contractura de flexió del dit mig de 90 º en l’articulació metacarpofalàngica i 30º en ambdues articulacions interfalàngiques.

Sovint aquesta patologia de la miositis ossificant es pot diagnosticar definitivament per ressonància magnètica, però en el cas del nostre pacient, en l’etapa inicial, la imatge radiològica podria semblar ser una inflamació (per exemple, Secundària a la infecció) o un transtorns musculoesquelètica noeplasma. Per això va ser necessària l’excisió quirúrgica per a realitzar una biòpsia, aquesta excisió només es recomanada si el pacient presenta dolor, deformitat o pèrdua de la funció, i el nostre pacient experimentava les tres. La seva aparença va ser considerada més consistent com un tumor amyofibroblastic o fibrohistiocytic.

En el seguiment final, 24 mesos després de la cirurgia, el pacient va exhibir un rang digital complet de moviment, i el dolor i la rigidesa s’havien resolt.

La recomanació que fan els autors és que malgrat que és poc freqüent, els cirurgians haurien de considerar miositis ossificant en la seva llista de possibles diagnòstics, quan un nen presenta un teixit tou i inflamació a la ma.