Journal of Orthopaedic Case Reports publica un article sobre l’Osteoartritis de destrucció ràpida (RDO)

El Dr. Martí Bernaus, el Dr. Francesc Anglès, el Dr. Agustí Bartra, la Dra. Margarita Veloso i el Dr. Lluis Font, metges del Servei de COT de l’HUMT van publicar un article en el darrer número de la revista Journal of Orthopaedic Case Reports, sota el títol: “Bilateral Rapidly Destructive Osteoarthritis of the Hip: Could We be Misdiagnosing? A Case Report”.

A l’article es presenta el cas d’una pacient de 84 anys intervinguda de pròtesi total dels dos malucs, diagnosticada de RDO. Les dues intervencions van seguir un curs diferent, malgrat mostrar cultius positius en E. Faecium.

La RDO de maluc es caracteritza per la destrucció ràpida de les articulacions sense que s’hagi descrit, fins al moment, protocols de diagnòstic i algoritmes per a descartar altres possibles causes. Les artritis sèptiques tenen una simptomatologia i curs evolutiu ben descrit, amb aquest cas se suggereix que la RDO podria tenir un origen infecciós per gèrmens de baix grau amb una clínica no característica d’artritis sèptica. En el moment en què es va descriure la RDO com a entitat clínica els mètodes de diagnòstic microbiològic no eren tant efectius com en l’actualitat.

Segons totes les guies clíniques no es recomana l’ús del reemplaçament total de maluc en un lloc infectat actiu a causa de l’alt risc d’infecció de la pròtesi. Però després de la presentació d’aquest cas es qüestiona si algunes infeccions de baix grau en realitat no són inicialment mal diagnosticades com RDO o Osteoartritis primària. Sembla que el fet de prendre mostres per microbiologia i per histologia de forma protocol·litzada en aquest casos pot orientar millor la possible aparició de complicacions.