FAQ's

  • Què és un servei d’Urgències Hospitalàries?
Un Servei d’Urgències Hospitalàries és un servei destinat a rebre, estabilitzar i atendre un pacient que requereixi atenció mèdica immediata, que posi en perill la vida de la persona o la funció d’un òrgan. Als serveis d’urgències es ressolen problemes aguts, o reaguditzacions de pacients amb malalties cròniques, però no són adequats per fer seguiments de patologies cròniques ni per accelerar proves diagnostiques.
  • Quina és la diferència entre un Servei d’Urgències Hospitalàries i un altre dispositiu d’urgències (per exemple, Urgències d’Atenció Primària)
La diferència principal és que a l’hospital es disposa dels mitjans adequats per assegurar l’atenció dels pacients greus.
  • Emergència és el mateix que urgència?
No.
Una emergència és una situació en la què existeix una amenaça immediata per la vida i per la salut.
Una urgència és una situació que, d’entrada no hi ha una amenaça vital, però si no s’atén en un període de temps determinat, pot esdevenir en una situació d’emergència.
  • Gravetat i Urgència és equivalent?
No sempre. Per exemple: pots tenir una malaltia greu o potencialment greu, per exemple una sospita de càncer. Això és molt important i requereix un estudi ràpid (actualment disposem d’unitats que es dediquen a això, es diuen Unitats de Diagnòstic Ràpid, i es fa per via ambulatòria), però no requereix una atenció urgent.
Pots tenir un còlic nefrític, que d’entrada no és greu, però que pel dolor que presentes necessites una atenció urgent.
  • Què passa si vaig a un dispositiu d’urgències d’atenció primària i tinc alguna malaltia que requereixi més coses?
El metge que t’atén al dispositiu d’atenció primària, sabrà valorar adequadament si necessites altres recursos addicionals i ell mateix t’indicarà les passes a seguir, segons el teu cas.
  • I si vaig directament a l’hospital, m’atendran millor¨?
Si el motiu de la teva consulta és una patologia no greu, et donaran exactament les mateixes indicacions que t’haguessin donat al teu centre de primària. No et faran proves addicionals sinó et calen.

Has de saber, que sempre recomanem que aquells motius que tu mateix identifiques com no greus, que consultis primer al teu dispositiu d’atenció primària, per evitar col·lapsar els serveis hospitalaris i retardar l’atenció d’una persona que només es pugui atendre a l’hospital.
Si tens dubtes, pots trucar al teu CAP o al telèfon de Gencat respon.
  • És possible que vagi a l’hospital i que em diguin que em poden visitar al CAP?
A Urgències hospitalàries ens hem d’assegurar que si ve un pacient que requereixi una atenció urgent o immediata, pugui ser atès en el temps adequat. Això no és possible si pacients que poden visitar-se en altres dispositius, col·lapsen l’hospital. Si es detecta que pel teu motiu de consulta, et poden donar una bona resposta a un altre dispositiu, t’ho poden indicar.
  • A Urgències es visita per ordre d’arribada?
No. Es visita per gravetat.
  • Necessito portar l’informe que em donin aquí a Urgències al meu metge d’atenció primària?
L’informe és per tu. El teu metge d’atenció primària podrà consultar el teu informe i els resultats de les proves que t’haguem realitzat dintre del sistema informàtic. Això sí, si necessites algun seguiment per part seva l’has d’avisar que t’hem visitat a urgències!

Recorda que pots consultar les dades relatives a la teva salut i demanar cita a Atenció Primària a través de La Meva Salut
  • L'infome que em donen a urgències em serveix com a baixa laboral?
No, per tramitar la teva baixa laboral has de contactar amb el teu metge de capçalera.
Si necessites un justificant per la feina, te'l poden faciliar en el mostrador d'admissions, en el moment de sortida.