Lactància Materna
La llet materna és un aliment únic que conté tot el que el nadó necessita per créixer i desenvolupar-se. Aquesta canvia i s’adapta constantment a les necessitats nutricionals en cada etapa del lactant, moment del dia i durant la mateixa presa. És l’opció natural per alimentar el nadó i el lactant i ofereix beneficis a curt i llarg termini per la mare i el/a nen/a, tan de caire físic, com psicològic i emocional.
Es recomana la lactància materna exclusiva durant els 6 primers mesos de vida, i a partir d’aquí complementar-la amb altres aliments apropiats per l’edat i segurs durant el primer any, podent mantenir-la fins els 2 anys de vida o més, i fins que la mare i/o el lactant ho desitgin.
A vegades es poden presentar dificultats per iniciar o mantenir la lactància materna. Són freqüents el dolor als mugrons durant la presa o l’aparició de clivelles, i la incertesa de si el nadó està menjant suficient. És per aquest motiu, que els professionals sanitaris guiaran a les famílies per resoldre qualsevol dubte o dificultat.
El Comitè de Lactància Materna de MútuaTerrassa organitza uns tallers de lactància materna a tots els Centres d’Atenció Primària, on les famílies poden assistir per resoldre dubtes, solucionar problemes relacionats i compartir experiències.
Algunes recomanacions:
- La lactància materna ha de ser a demanda, sempre que el lactant demani i tota l’estona que demani. Al principi, és normal que el lactant mami freqüentment, entre 8-12 vegades al dia o més.
- Una correcta posició, succió i agafada del nen quan mama és fonamental per una eficaç producció de llet. El cos del nadó ha d’estar en front a la mare i en obrir la boca gran s'ha d'introduir bona part de l’arèola, especialment per la part inferior.
- Quanta més succió, més producció de llet hi haurà.
- Donar el pit no fa mal. Si existeix dolor, és important demanar consell als professionals sanitaris experts en lactància materna d’Atenció Primària, per revisar una presa.
- En cas de pit envermellit, dur i adolorit, amb o sense febre, cal procurar un buidat correcte del pit i consultar un professional especialitzat per valorar si cal seguir un tractament. No s’ha d’interrompre la lactància materna en cas de mastitis.
- És important evitar els xumets i les tetines per no confondre el nadó en la succió, fins que la lactància no estigui ben insaturada (almenys les primeres 4-6 setmanes). En casos especials i prescrits per un professional expert, poden resultar útils les mugroneres, però no es recomana el seu ús de manera sistemàtica.
- Abans d’introduir suplements o qualsevol altre aliment diferent de la llet materna és convenient consultar amb els professionals de salut.
- La majoria dels fàrmacs són compatibles amb la lactància materna. En cas de dubte, cal consultar un professional especialitzat.
- Dins de la primera setmana de vida del nadó, s’ha de realitzar una primera visita amb l’equip de pediatria del Centre d’Atenció Primària, per assegurar una lactància exitosa i una bona evolució del nadó.
- Signes d’alarma a tenir en compte per consultar amb un professional de salut: absència de deposicions i/o diüresi escasses, nadó molt irritable o molt endormiscat, presència de vòmits o mare molt angoixada.