Quan i com haig de banyar al meu nadó?

Si el vostre fill encara té el cordó umbilical, li podeu fer el bany amb una esponja natural o manyopla sense submergir-lo dins l'aigua, tot i que no gaire sovint perquè els refreda i no és gaire agradable. Dos o tres dies després d'haver caigut el melic ja el podreu banyar.

Durant els primers mesos no cal fer el bany més de 2 o 3 vegades per setmana i de poca durada (de 5 a 10 minuts), atès que tant l’aigua com el sabó ressequen la pell del nadó. El bany es pot fer a qualsevol hora del dia, sempre abans de menjar. Al vespre pot ajudar a relaxar-lo. Cal fer-ho sense pressa perquè és una estona per a gaudir del vostre fill. Preneu-vos-ho més com una estona de sensacions i de relació que una com una necessitat.

Abans de començar prepareu tot el material. L'habitació ha d’estar a una temperatura càlida i l’aigua a uns 37ºC (agradable al submergir el colze). Utilitzeu sabó líquid especial per a nadons, amb pH neutre o un sabó sense sabó (“syndet”), en molt poca quantitat. Eixugueu-lo bé però amb suavitat, especialment els plecs de la pell, sense fricció.

Després del bany, o fins i tot els dies sense bany, es pot fer un massatge suau amb llet hidratant per a nadons, sense perfum. Escalfeu-la entre les vostres mans i després li passeu per tot el cos començant per les cames i evitant la cara. No feu servir colònies perquè els nadons tenen el sentit de l'olfacte molt desenvolupat i són molt sensibles a totes les olors, i això els fa difícil reconèixer la vostra olor, que ajuda a calmar-los.

Les orelles s'han de netejar per fora . No introduïu mai palets ni res semblant.

Les ungles no s'han de tallar els primers 15 dies de vida. Si cal, es poden llimar una mica. Després es poden tallar amb tisores per a nadons, que són petites i amb la punta rodona. Les ungles de les mans s'han de tallar arrodonides i les dels peus ben rectes. Podeu aprofitar a fer-ho quan el nen dorm.
Els primers dies pot tenir unes taques vermelles a la pell. És una resposta normal de la pell després de néixer. No provoca picor ni molèsties i marxen soles sense cap tractament.