Com han de ser els pipís i les caques?

És normal que els nadons facin pipí i caca molt sovint. De vegades, fan caca a cada presa, però també hi ha nens que la fan cada dos dies. Si en fa poques però està tranquil, no cal que us preocupeu.

El nombre i aspecte de les caques pot ser variable. Els nens que prenen pit solen fer caques més desfetes i els nens que prenen només biberó solen anar més restrets.

Si el vostre fill va restret el podeu ajudar fent-li un massatge, poseu-lo panxa enlaire sense el bolquer, amb les cames doblegades sobre la seva panxa, amb una mà li aguanteu les cames i amb l'altre li feu un massatge circular en sentit de les agulles del rellotge.

Per evitar que se li encetin les natges i l’anus cal canviar-li el bolquer sovint, mireu el bolquer cada cop que l'agafeu per a donar-li la presa i sempre abans de posar-lo a dormir.

Podeu trobar unes taques de color salmó al bolquer, son cristalls d’urat que surten amb l’orina i no cal fer res, son normals. Les nenes poden tenir flux i també una petita regla que és degut del pas de hormones a traves de la llet materna.

Per a netejar-lo no cal sabó, feu servir aigua tèbia o tovalloletes. En el cas de les nenes s'han de netejar de davant al darrera per tal d'evitar que la femta els hi vagi a la vulva. També cal netejar l'espai entre els llavis majors i menors i després eixugueu-los suaument.

Si té irritacions a la pell del cul li heu de posar crema que trobareu a qualsevol farmàcia. Les més recomanables son les anomenades de "pasta a l'aigua".