Com es tracta la dermatitis atòpica d'un nen?

La dermatitis atòpica o èczema és una malaltia inflamatòria i crònica de la pell que pot afectar tant a bebès, nens com a adults. Aproximadament 1 de cada 5 nens té dermatitis atòpica. És deguda a problemes de la funció de barrera de la pell, cosa que fa que la pell sigui més sensible a factors externs.

La paraula “èczema” prové del grec i significa “bullir” i s’utilitza per descriure el tipus de pell que els nens solen tenir, pell seca amb tendència a la descamació, picor i envermelliment (inflamació). A vegades l’estat de la pell del nostre nen li pot causar dificultat per dormir, cansament o irritabilitat. Evoluciona en forma de brots, amb períodes de milloria i d’altres d’empitjorament.

No es coneix la causa de la malaltia tot i que sí se sap que la herència juga un paper important. La majoria dels nens amb dermatitis atòpica milloren a mesura que es fan grans.

Quines recomanacions podem donar als nens que tenen dermatitis atòpica?

  • Bany: es recomana un bany diari ràpid (5-10 minuts de durada) amb aigua tèbia (aproximadament 32-34ºC). Fer ús de sabons sense detergent ni perfums. Preferiblement no utilitzar esponja i secar la pell sense friccionar.
  • Hidratació: la hidratació de la pell és indispensable i es recomana des del primer dia de vida. Sempre després del bany i tantes vegades al dia com sigui necessari (mínim 1-2 vegades). Aplicar just després del bany, abans que la pell estigui totalment seca. Utilitzar un emol·lient específic per pells atòpiques, com més greixós més hidratant és.
  • Ungles: mantenir les ungles netes i curtes per evitar les lesions durant el rascat en cas de picor.
  • Roba: utilitzar roba de cotó, suau al tacte. Evitar fibres sintètiques i la llana. Treure les etiquetes i evitar les costures gruixudes. No abrigar en excés i no fer ús de roba ajustada. No utilitzar suavitzant a la rentadora ni lleixiu.
  • Casa: evitar fumar dins de casa o a prop del nen. Mantenir un clima amb una temperatura suau i una humitat mitjana-alta, sense ambients secs i amb una bona ventilació. Evitar possibles al·lèrgens com la pols, pèls d’animals, plantes, edredons de plomes, moquetes…
  • Sol i mar: el sol pot millorar la dermatitis atòpica però s’ha d’anar amb precaució, fer ús d’una protecció solar adequada i evitar les hores de sol més fort. Es pot banyar al mar (excepte si té lesions importants), però s’ha d’aclarar bé l’aigua salada.
  • Esport: es pot realitzar esport amb normalitat tot i que s’ha de dutxar sempre després de realitzar activitat física i aplicar un emol·lient posteriorment.