Què és l'escoliosi?

L'escoliosi és una desviació de la columna vertebral cap a la dreta o cap a l'esquerra.
Es pot veure perquè el nen té una espatlla més aixecada respecte a la de l'altre costat.

A que es deu?
En un 80% la CAUSA és DESCONEGUDA. En aquests casos acostuma a fer-se evident durant l'època de l'adolescència, sobretot en el sexe femení. Aquestes escoliosi poden anar empitjorant durant l'època de l'adolescència. Amb l'aparició de la primera menstruació en les nenes o del pèl axil·lar en els nens aquest empitjorament es frena. L'escoliosi pot provocar un dolor molt lleu o sensació de fatiga però mai dolor més intens. En cas de ser així s'ha d'estudiar amb més deteniment.

En un 20% la CAUSA és CONEGUDA: per alteracions de les vèrtebres (ossos que componen la columna), per malalties del sistema nerviós o muscular o associades a altres síndromes.
En altres ocasions le escoliosi pot estar causada perquè el nen tingui una cama més llarga que una altra (dismetria) i no perquè la columna estigui deformada. Seria una ACTITUD ESCOLIÓTICA.

Quin tipus d'estudi s'ha de fer?
És important explorar la columna vertebral i espatlles per part del pediatre a totes les edats però amb especial interès als 10 i 12 anys en nenes i als 13 i 14 anys en nens.

En cas d'existir una sospita d'escoliosi descartar que no hi hagi una cama més llarga que l'altra.
Per confirmar la escoliosi s'haurà de realitzar una radiografia de tota la columna vertebral. A la radiografia es poden mesurar els graus de l'escoliosi.

Fer un estudi més detingut quan l'escoliosi s'iniciï en nens molt petits, o hi hagi molt dolor, o hagi alteracions neurològiques o musculars, o empitjori molt ràpid o la columna es mogui amb dificultat.

Quins tractaments es poden realitzar ES PODEN REALITZAR?
En funció dels graus que tingui l'escoliosi es realitzarà un tractament determinat: per sota dels 30º no s'acostuma a fer res i s'observa. Entre els 30º-50º es solen posar cotilles per evitar que progressi. Per sobre dels 50 º s´acostuma a operar.