L’infant amb excés de pes

L’obesitat infantil constitueix un dels grans problemes de salut pública dels nostres temps. La seves causes són múltiples i el seu abordatge és molt complex, tot sovint, amb menys èxits dels desitjats. Per aquest motiu, resulta fonamental la prevenció, que té la família com a eix principal.
Podem prevenir l’excés de pes en els infants des del primer dia. La lactància materna constitueix un factor de protecció de l’obesitat infantil. Des del naixement, hem de procurar que l’infant aprengui a regular la seva ingesta a través dels seus senyals de gana i de sacietat. Procurarem posar a taula aliments saludables prioritzant fruites, verdures, llegums i hortalisses i evitarem que el nostre cistell de la compra contingui aliments molt processats.
Per a la prevenció i l’abordatge de l’excés de pes en els infants és importantíssim dur a terme un estil de vida actiu. El lleure actiu en família és una de les opcions més recomanables per aconseguir-ho. A través del lleure, les famílies poden compartir estones, gaudir plegades tot fent salut.
Quan el nostre fill o filla presenta excés de pes és important que el problema sigui abordat tan aviat com sigui possible, tenint en compte que la implicació de la família serà clau. Els pilars d’aquest abordatge seran els mateixos que s’han esmentat per a la prevenció: l’alimentació saludable i l’estil de vida actiu, evitant dietes o pautes d’alimentació restrictives. És important que no donem un excessiu protagonisme a la bàscula i que evitem fer comentaris negatius sobre el físic dels infants.