Com afrontar el confinament amb nens

Confinament i infància són dues paraules que conjuguen malament. Els nens i nenes necessiten cremar energia, socialitzar-se i fer activitats variades. Tot el que ara no poden fer, i amb l’afegit que quan són petits no poden entendre com d’excepcional és la situació que estem vivint. No poden entendre el perquè no es pot sortir de casa.

Però per contra, els infants també tenen una enorme capacitat d’adaptació i d’abstracció, i són capaços de divertir-se amb pocs recursos i d’apaivagar el nostre neguit en qüestió de segons.
Conscients de les dificultats que suposa el confinament i la conciliació dins de la llar, us facilitem alguns consells per contribuir al benestar dels més petits durant aquests dies.

  • 1. Reguleu les hores de son. Les jornades són excepcionals, però els horaris no haurien de ser-ho. Procureu que els vostres fills i filles vagin a dormir a una hora raonable i es despertin quan toca.
  • 2. Vestiu-los. Tot i que no hagin de sortir de casa, vestiu-los durant el dia i poseu-los el pijama per anar a dormir. Això afegirà un plus de normalitat a la seva vida i els donarà confiança.
  • 3. No descuideu la higiene. És un bon moment per consolidar els hàbits d’higiene personal, tot i que no s’embrutin tant com quan van a l’escola o fan esport. Expliqueu-los com d’important és per evitar tot tipus de contagis.
  • 4. Alimenteu-los adequadament. Proporcioneu una dieta equilibrada i ajustada al seu consum de calories, que segurament serà molt menor. Mantingueu-los ben hidratats.
  • 5. Aprofiteu la llum solar. Pugeu les persianes i obriu les cortines. Assegureu-vos que estan en contacte amb la màxima llum natural possible.
  • 6. Feu exercici físic. Si els nens i nenes ja són prou grans, dediqueu una estona cada dia a fer una rutina d’exercicis físics ajustats a la seva edat i condició. Mireu de compartir aquesta estona amb tota la família.
  • 7. Parleu. Abordeu el tema del COVID-19 de manera tranquil·la però honesta, a partir d’informació oficial i amb un llenguatge adequat a la seva edat.
  • 8. Gestioneu les emocions. Recordeu que les vostres emocions i el vostre comportament són referència per a ells. Mireu de gestionar-les adequadament quan estiguin presents.
  • 9. Que juguin. Habiliteu espais de joc i estones de diversió compartida amb tota la família. Promoveu les emocions positives i eviteu la seva frustració.
  • 10. No els pressioneu. Eviteu carregar-los amb un excés de tasques de la llar i penseu que només el confinament ja és un esforç. Traslladeu la necessitat de què tothom a la família ha de mantenir actituds positives.

Us donem des d’aquí dos recursos molt valuosos per ajudar-vos a explicar la situació als més petits. Es tracta del conte, editat per MútuaTerrassa, de "La MArtiNETA" que ens explica la importància de fer una correcta higiene de mans per a evitar contagis.

Us el podeu descarregar en aquest enllaç, com també altres contes editats per MútuaTerrassa sobre hàbits de vida saludables:

Conte "La MArtiNETA"

https://www.mutuaterrassa.com/ca/conte-sant-jordi


I el conte digital La Rosa contra el virus que l'editorial Sentir i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya han elaborat pensant en els nens i nenes d’entre 4 i 10 anys. El conte es pot descarregar gratuïtament des d’aquest enllaç:
https://editorialsentir.com/cat/conte-gratuit-la-rosa-contra-el-virus-un-conte-per-explicar-el-coronavirus-i-altres-virus/


Aquest post ha estat escrit per la Dra. Adriana Giuliano, pediatra del CAP Turó de Can Mates