Què fer quan un nen pateix de cefalea o mal de cap?

El mal de cap o cefalea és un símptoma molt freqüent en els nens. Fins al 96% dels nens patirà algun tipus de mal de cap abans dels 15 anys. És un símptoma en augment, considerant que en els últims 20 anys el percentatge de nens amb cefalea s'ha triplicat, probablement en relació amb l'estrès.

Per què els fa mal el cap?
El teixit cerebral en si mateix no fa mal, però la major part de les estructures que l'envolten com són les meninges (les membranes que es troben entre el cervell i els ossos del crani), la pell, el múscul i altres estructures del cap com els ulls, les orelles, la boca o els sins paranasals, sí que tenen receptors del dolor. Així, l'activació per qualsevol causa - dilatació de vasos cerebrals (com en la hipertensió arterial), inflamacions o infeccions (meningitis, sinusitis, otitis, flemons dentals), contractura muscular, etc ..- dels receptors pot desencadenar el mal de cap.

Dins de les causes agudes més freqüents es troben:

  • Infeccions víriques (refredat, grip, gastroenteritis, etc.).
  • Febre
  • Sinusitis aguda
  • Meningitis
  • Post traumatisme
  • Dins de les recurrents (recorren periòdicament amb intervals lliures de símptomes entre aquests episodis) destaquen: la cefalea tensional i la migranya

Quins símptomes tenen?
Segons l'edat del nen, aquest serà capaç d'explicar amb més o menys detall les característiques del dolor. El dolor no és sempre igual, quan els nens són més grans són capaços de descriure si senten punxades o una sensació que els estan estrenyent el cap, si és un dolor pulsàtil, si els fa mal només una part o tot el cap, etc.
A més del mal de cap de vegades pot presentar-se vòmits, nàusees, cansament, sensació de malestar davant llums (fotofòbia) o sorolls (sonofobia), o disminució de la gana i interrupció de l'activitat habitual de l'infant. Els nens petits moltes vegades no es queixen de dolor, però estan decaiguts, tristos, irritables o sense ganes de menjar. Alguns tipus de cefalees presenten símptomes més complexos com alteracions de la visió, la sensibilitat o la força, inestabilitat en la marxa; en aquestes circumstància sempre ha de consultar amb el seu metge

Com es diagnostica?
El diagnòstic del mal de cap es basa en una història clínica detallada i una exploració física general i neurològica. En la majoria de les ocasions no serà necessari realitzar altres proves addicionals. De vegades els antecedents familiars ajuden a establir el diagnòstic, com en el cas de les migranyes. En els casos de dolor recurrent pot ajudar al diagnòstic que el nen realitzi un diari de símptomes (registre de freqüència, localització, intensitat i característiques del dolor, símptomes associats, possibles situacions desencadenants)
De vegades, davant la sospita d'una causa secundària del dolor (trastorn d'altres òrgans o sistemes, o infeccions, hematomes, tumors, etc ..) es requereix d'altres exàmens com analítiques, estudis d'imatge (tomografia computada o ressonància magnètica) o interconsulta amb altres especialistes com oftalmologia, otorinolaringologia, etc ...


Quan hhaig de portar-lo al pediatria?
Davant d'un primer episodi de mal de cap en un nen menor de 5 anys i que no està refredat ni té febre; si no cedeix amb els fàrmacs analgèsics habituals, si el dolor és molt intens i apareix bruscament, si el desperta a la nit, si interfereix amb la seva activitat quotidiana (joc, estudi), si s'acompanya de vòmits persistent o si el dolor és cada vegada més fort. Si ja havia tingut cefalees, però el nou episodi ha canviat de característiques (es localitza a la part posterior del cap o és de major intensitat o durada), o s'acompanya d'alteracions de la visió, parla, força o sensibilitat, s'hauria consultar de nou.

Com es tracta?
El tractament del mal de cap es basa en fàrmacs analgèsics com el paracetamol o ibuprofèn. És convenient que durant l'episodi agut el nen estigui en repòs en un ambient tranquil, sense molt soroll ni llum. Els videojocs i la televisió tampoc són recomanables. Si s'identifiquen situacions que els empitjoren com menjar determinats aliments (xocolata, coca cola, pipes), l'excés o la manca de son, o situacions d'estrès, es tractaran d'evitar. En algunes ocasions, segons les característiques i la freqüència del dolor, o si limita les activitats diàries habituals, pot ser necessari administrar un tractament preventiu (medicació diària per disminuir la freqüència dels episodis i / o la intensitat dels mateixos).

Es pot prevenir?
Hi ha alguns consells generals que poden ajudar a prevenir el mal de cap:
  • Dormir les hores suficients i mantenir uns horaris de son regulars.
  • Fer cinc àpats al dia, evitant el dejuni prolongat.
  • Mantenir una hidratació adequada.
  • Fer exercici físic de forma regular, evitant les últimes hores del dia abans d'anar a dormir.
  • En aquells casos en què hi hagi factors que desencadenen el dolor com l'estrès o els problemes personals, es pot valorar realitzar un tractament que inclogui tècniques de relaxació i teràpies conductuals per millorar el maneig de l'estrès per part del nen o adolescent.