L'alimentació del nen en l'etapa escolar
Durant l’etapa escolar, com en la resta d’etapes de la vida, és important seguir una alimentació saludable. Això s’aconsegueix amb una dieta variada, que inclogui tots els grups d’aliments.
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
L’alimentació és el procés pel qual obtenim els nutrients necessaris pel nostre creixement i desenvolupament. Una alimentació saludable es pot definir com “aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible”1. Aquesta alimentació saludable s’aconsegueix amb una dieta variada, que inclogui tots els grups d’aliments, tenint en compte un seguit de recomanacions:
- La principal font d’energia l’obtindrem dels aliments farinacis (cereals, pa, pasta, arròs, etc). Aquests han d’estar presents a cada àpat. Es recomana consumir-los preferentment integrals, ja que són més rics en fibra.
- Cal prendre diàriament 3 racions de fruita i 2 de vegetals (verdures i hortalisses), incloent-ne alguna de crua.
- Cal prendre 2-3 racions diàries de llet, iogurts i formatge.
- Cal prendre 2 racions al dia de carn (preferentment magra i blanca), peix (combinant blanc i blau), ous i llegums.
- Cal prendre 3-7 racions de fruita seca crua o torrada a la setmana (a partir dels 3 anys per evitar al·lèrgies i ennuegaments).
- És recomanable realitzar diverses ingestes al dia. Una bona opció pot consistir en 5 àpats diaris. L’esmorzar hauria d’incloure un farinaci, un làctic i una fruita. El sopar hauria de ser més lleuger que el dinar i complementar els grups d’aliments recomanats diàriament.
Una bona manera de garantir una alimentació saludable és promocionar la dieta mediterrània. Això vol dir:
- Augmentar la ingesta de fruita, verdura i hortalisses fresques, i també la fruita seca.
- Potenciar la ingesta de llegums.
- Utilitzar l’oli d’oliva verge per amanir i cuinar.
- Beure aigua com a beguda principal.
- Disminuir la ingesta de sucres, sal, aliments molt processats, greixos d’origen animal.
Les guies d’alimentació infantil donen importància a altres factors que afavoreixen una alimentació saludable, com són el fet d’adaptar els aliments (sobretot les hortalisses, les fruites i el peix) a la temporada i a la disponibilitat del territori per tal de garantir un consum de productes estacionals, locals i de proximitat.
També és important portar un estil de vida saludable, per això les recomanacions inclouen la pràctica diària d’activitat física i tenir en compte l’entorn dels àpats, entenent que el fet de menjar en companyia ofereix la possibilitat de ser un espai de comunicació i transmissió d’hàbits saludables.
Informació extreta de “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” Guia d’alimentació infantil (edició 2017) de la Generalitat de Catalunya.