Què haig de fer davant d'una ferida?
Les ferides són lesions on es produeix una pèrdua de continuïtat de la pell i és important diferenciar els dos tipus que ens podem trobar, les superficials i les profundes.
Les lesions superficials acostumen a ser produïdes per caigudes, esgarrapades o erosions, i afecten al teixit més superficial de la pell. Aquestes són molt freqüents en els nens però no acostumen a ser greus i des de casa podem curar-les, així com portar-ne un seguiment, si sabem com fer-ho.
Què fer davant d’una ferida superficial?
L’actuació davant d’aquestes ferides anirà dirigida a mantenir-les ben netes. Per netejar-les, el més adient és utilitzar aigua i sabó en el rentat, eixugar-la bé amb una gassa estèril i aplicar un antisèptic tòpic diàriament, com per exemple la clorhexidina o el iode, fins que la ferida estigui en fase de crosta. Es pot aplicar fred local si la ferida va acompanyada d’una inflamació o administrar ibuprofè o paracetamol si el nen presenta dolor. Una vegada cicatritzada, és recomanable hidratar la zona afectada amb crema hidratant o bé oli de rosa de mosqueta, i protegir-la del sol aplicant protecció solar alta.
És importar acudir al servei de pediatria del Centre d’Atenció Primària, en el cas que observem signes d’infecció de la ferida. L’envermelliment i la inflamació de les vores de la ferida, l’augment del dolor o la supuració de la mateixa, són alguns dels signes que podem observar. En general, les ferides properes als ulls o que vagin acompanyades d’una gran inflamació o deformitat de la zona, o l’afectació de la mobilització d’extremitat on s’hagi produït, hauran de ser valorades pel pediatre.
Les lesions profundes són produïdes, en la majoria del casos, per talls, i afecten a les capes més profundes del teixit. Són ferides que sagnen amb més facilitat donat que les vores de la pell estan separades.
Què fer davant d’una ferida profunda?
Davant d’aquest tipus de lesions actuarem per aturar el sagnat fent compressió sobre la ferida amb gasses esterilitzades, si és possible, fins que s’aturi el sagnat. No cal retirar l’apòsit si s’impregna de sang, es recomanable afegir més gasses a sobre i continuar fent pressió.
Si la ferida està localitzada en una extremitat, ens serà de gran ajuda elevar-la per disminuir-ne el flux sanguini. No es recomana l’ús de torniquet, només en el cas d’un sagnat extrem que sigui impossible de limitar, i que el realitzi una persona capacitada per fer-ho.
Davant de qualsevol ferida profunda, es necessari acudir al servei d’urgències de pediatria d’immediat.