Sistemes de retenció infantil

Actualment conviuen dues normatives que regulen els sistemes de retenció infantil:

  • normativa ECE R44/04 (des de 1982)
  • normativa ECE R129 o i-Size (des de 2013)
De moment trobem cadiretes homologades amb les dues normatives, però tot apunta que en poc temps quedarà vigent només la normativa ECE R129 o i-Size.

Diferències entre amddues normatives:

  • La nova normativa deixa de classificar les cadiretes per grups (0/0+/I/II/III) i passa a classificar-les per intervals de pes i alçada.
  • La normativa ECE R129, homologa només les cadiretes contramarxa en nens per sota els 15 mesos d´edat i estableix unes dimensions mínimes per les places dels vehicles i unes dimensions màximes per les cadiretes infantils. Tant la cadira com el seient del vehicle han de portar el distintiu "i-size".

Per què és més segur que els nens viatgin a contramarxa?

El cap dels nens, sobretot en els menors de 2 anys d´edat, és molt més gran comparativament amb la resta del cos i el coll és més dèbil. Per això, davant un impacte frontal o fronto-lateral, el cap aniria endavant i després s´impulsaria enrere de forma brusca amb tota la inèrcia de l´impacte i amb la conseqüent lesió sobre la columna cervical. Si aquest mateix impacte es produeix amb el nen a contramarxa, el cos sencer s´empeny cap al respatller de la cadireta quedant molt més protegit. (Falta l’enllaç al video)
Des de 2011 l´Acadèmia Americana de Pediatria ja recomanava viatjar a contramarxa i en països com Suècia, aquesta recomanació s´extén fins els 4 anys.
  • Les cadiretes homologades amb la normativa i-Size nomès es poden instal.lar amb el sistema isofix i no amb cinturó de seguretat. Amb aquesta mesura es vol evitar confusions a l´hora d´instal.lar les cadiretes i, per tant, si el vostre cotxe no té seients amb anclatge isofix, no podreu utilitzar aquestes noves cadiretes.
Molt aviat només estaran a la venda cadiretes homologades amb la normativa ECE R129 o i-Size. Aquesta normativa s´anirà introduint poc a poc:
  • Primera fase (única fase d´aquesta normativa que està actualment en vigor): vigent des de 2013 i afecta els sistemes de retenció infantil (SRI) que van des del naixement als 105 cm d´alçada (el que actualment coneixem coma grups 0, 0+ i 1). Totes les cadires d´aquests grups s´instal.len únicament amb sistema isofix excepte els portabebés per nens fins 15 mesos o 13 Kg que es poden instal.lar amb cinturó de seguretat si així ho especifica el fabricant.
  • En una segona fase (any 2018-19) s´inclouran modificacions que afectaran als nens i nenes que mesuren més de 100 cm. Els elevadors hauran de tenir respatller per assegurar la completa subjecció del nen. El nen només podrà anar amb elevador sense respatller per sobre dels 125 cm d´alçada. Per tant, si esteu utilitzant un elevador sense respatller, ho podreu seguir fent de moment, però si n´heu de comprar un pròximament i el vostre fill no arriba als 125 cm d´alçada, millor que us anticipeu a la nova homologació i el compreu ja amb respatller.
  • La tercera fase i definitiva encara no té data implantació.

Normativa DGT per menors 135 cm:

D'acord amb la Normativa DGT cal recordar que els menors de 12 anys que no arribin als 135 centímetres han d'utilitzar obligatòriament un dispositiu de retenció adaptat a la seva talla i pes i que els sistemes de retenció infantil s´han de situar sempre als seients de darrera del vehicle excepte:
  • En cotxes de dues places on no hi ha seients posteriors
  • Quan els seients de darrera ja estan ocupats per menors de les mateixes característiques
  • Quan no es puguin situar en els seients posteriors tots els sistemes de retenció infantil
En funció del pes i alçada del nen/a s'estableix una classificació dels sistemes de retenció:
Grup 0:
Des de nadons fins que compleixen 1 any. Es pot utilitzar fins als 10 quilos de pes. Se sol utilitzar un cabàs amb arnesos per ubicar en els seients posteriors i que s'enganxa als cinturons de seguretat, o una cadira de seguretat lleugerament inclinada que es podrà col·locar al seient davanter (assegurant-nos que el dispositiu d'airbag del passatger està desconnectat) en sentit contrari a la marxa, o en la part posterior. Sempre que pugueu poseu el nen o nena a la part del darrera, i també, en sentit contrari a la marxa.
Grup 0 +:
Per a nens fins als 18 mesos. Pot utilitzar-se fins arribar als 13 kg. És una cadira que es col·loca al seient del darrere en sentit contrari a la marxa de manera que es protegeixi millor davant de qualsevol col·lisió.
Grup I:
Per a nens amb un pes entre els 9 i 18 kg., I aproximadament entre els 18 mesos i els 4 anys. Les cadires s'enganxen al cinturó de seguretat del vehicle. Van sempre situades en sentit de la marxa, utilitzant el cinturó del vehicle o un de supletori que porta la pròpia cadira. Aquestes últimes porten incorporat un arnès de 4 o 5 punts d'ancoratge.
Grup II:
Per a nens amb un pes entre 15 i 25 kg., i aproximadament entre els 3 i els 6 anys. Consisteix en un coixí elevador amb respatller dotat de protecció lateral per al cap. S'ha de col·locar en els seients del darrere (si pot ser al centre) i en el sentit de la marxa.

Grup III:
Per a nens amb un pes entre els 22 i 36 kg., I aproximadament entre els 5 i els 12 anys. Consisteix en un coixí elevador, si és possible amb respatller de protecció lateral per al cap i regulació d'altura.

Majors de 12 anys:
Nens d'alçada superior a 135 centímetres (majors de 12 anys), poden utilitzar directament els cinturons de seguretat del vehicle, sent aconsellable que continuïn utilitzant un sistema de retenció adequat per al seu pes i talla fins arribar als 150 centímetres d'alçada.