Alternatives per a l'alimentació

Quan les persones no poden alimentar-se adequadament cal buscar una altra alternativa per poder-se nodrir.

La nutrició enteral és una alternativa quan no és possible utilitzar la via oral i l'aparell digestiu segueix conservant la seva funcionalitat.

Què és l'alimentació enteral?

La nutrició enteral consisteix en l'administració de nutrients necessaris per aconseguir un suport nutricional adequat per via digestiva.

Per a la seva administració és necessari l'ús de sondes. Hi ha diferents tipus de sondes però les més comunes són la sonda nasogàstrica, la PEG (Gastrostomia Endoscòpica Percutánia) i la jejunostomia.

Sonda nasogàstrica (SNG)

La sonda nasogàstrica és un procediment en el qual s'insereix un tub prim de poliuretà al nas, cap a l'esòfag i fins a l'estómac.

Gastrostomia Endoscòpica Percutània (PEG)

És una intervenció quirúrgica que consisteix a obrir un orifici a la paret de l'abdomen per introduir una sonda d'alimentació a l'estómac. Es tracta d'un procediment senzill, segur i eficaç.

Es col·loca majoritàriament a persones amb problemes per empassar correctament o amb una pèrdua important de la gana.

La col·locació de la sonda es realitza habitualment per endoscòpia.

Jejunostomia

És una sonda suau de plàstic que es col·loca a través de la pell de l'abdomen cap a la part mitjana de l'intestí prim. Aquesta sonda es fa servir per introduir l'aliment i el medicament fins que la persona estigui prou restablerta per alimentar-se per la boca.
El professional sanitari ha de comunicar prèviament al pacient i / o al cuidador tota la informació relativa al procediment, així com les possibles complicacions i els avantatges que aportarà aquesta via.