Craniofaringiomes

Els craniofaringiomes són tumors sòlids o quístics que deriven de la bossa de Rathke, una resta embrionària diferent dels adenomes d’hipòfisis. La majoria es troben dins o per sobre de la sella turca. Constitueixen aproximadament el 1-3 % de tots els tumors cerebrals en la població general i entre el 5-10% dels tumors cerebrals en nens.

En nens el símptoma més freqüent és el retard del creixement, mentre que en adults, les alteracions visuals per compressió del quiasme òptic. A més, són comuns els dèficits de les hormones hipofisiàries per lesió directa o compressió de la glàndula. La diabetis insípida és freqüent en aquests tumors degut a la compressió de la tija hipofisiària. L’extensió del tumor cap a altres zones cerebrals, com els lòbuls frontals, hipotàlem, tàlem o sistema límbic, pot causar alteracions neurocognitives, com hiperfàgia, apatia, dèficit de memòria, etc.

La resecció quirúrgica és també el tractament inicial. En el cas de no poder realitzar una excisió completa, la radioteràpia és especialment útil en aquest tipus de tumors.