Estic embarassada i tinc diabetis, com tractar-ho?


Per saber si el tractament de la diabetis durant l'embaràs és adequat, cal la realització de glicèmies capil·lars.

El tractament de la diabetis durant l'embaràs es centra en dos pilars: la dieta i insulina. En aquest moment, no hi ha fàrmacs orals aprovats per al tractament de la diabetis durant l'embaràs encara que alguns, sota supervisió mèdica, poden mantenir-se si és clínicament necessari.

Dieta
Una dieta saludable és el pilar fonamental d'un embaràs saludable, no només en embarassades amb diabetis, sinó per a tota dona embarassada. Una aportació adequada de nutrients i calories és imprescindible per a un desenvolupament adequat del nadó i un increment de pes correcte matern.

L'increment de pes recomanable durant la gestació no varia si es té o no diabetis però si que depèn de amb quin pes es comença l'embaràs i si l'embaràs és múltiple. Un dona amb pes normal i embaràs no bessons és recomanable un increment entre 12-16kg de pes.

Les recomanacions dietètiques inclouen realitzar 3 ingestes principals (esmorzar, dinar i sopar) i 3 snaks (mig matí, berenar i ressopó) per evitar llargues hores de dejuni. S'han d'evitar aliments rics en sucres refinats com sucs.

Insulina
La insulina és el tractament d'elecció en les dones amb diabetis pregestacional i per a aquelles dones amb diabetis gestacional que amb dieta no s'aconsegueixi controlar els seus nivells de glucosa en sang.
L'administració d'insulina durant l'embaràs és segur per al nadó i permet controlar els nivells de glucèmia en sang de la mare per així poder evitar l'aparició de complicacions.

La seva administració mitjançant bolis d'insulina (dosi i nombre d'injeccions) dependrà dels nivells de glucosa materns. En les dones amb diabetis pregestacional, per poder mantenir un òptim control dels nivells de sucre, poden arribar a necessitar de l'administració d'insulina mitjançant bomba d'insulina.