Et planteges sempre els mateixos propòsits/objectius per any nou i no ets capaç de mantenir-los? T’ajudem a aconseguir-los!
És habitual fer-se nous propòsits a l’inici d’any i aquests solen ser molt ambiciosos en tots els àmbits, com ara: esportius, econòmics, socials, alimentaris, etc. sent l’objectiu principal de tots ells millorar o mantenir, en la mesura del possible, la qualitat de vida i/o la salut en general.
Has sentit mai la sensació del fracàs o la de no ser capaç o la de tirar la tovallola? Digues prou! I aconsegueix tot allò que et proposis.
Per poder assolir els propòsits/objectius plantejats hem de començar per prendre consciència de l’etapa del canvi en la que ens trobem.
Així doncs, comencem!
Primer de tot puntua del 0 al 10, sent el 0 el valor més baix i el 10 el valor més alt, les següents preguntes:
- Quina IMPORTÀNCIA té per tu el propòsit/objectiu plantejat?
- Quina CONFIANÇA tens per assolir el propòsit/objectiu plantejat?
En el cas contrari on hagis puntuat una o les dues preguntes anteriors:
- Amb un 6, podrem dir que estàs en una etapa de preparació.
- Entre un 3 – 5, podem dir que estàs en una etapa de contemplació.
- Entre un 0 – 2, podrem dir que estàs en una etapa de pre contemplació.
Un cop situat en quin moment de l’etapa del canvi estàs, ja pots començar a treballar, cadascú començarà per la fase en la que es trobi inicialment:
- Fase de pre contemplació: no es vol actuar per aconseguir l’objectiu/propòsit plantejat, ni s’està disposat a fer-ho.
- Fase de contemplació: no es vol actuar per aconseguir l’objectiu/propòsit plantejat però s’està disposat a rebre i interioritzar informació al respecte per tal de confrontar la pròpia realitat.
Així doncs en aquest cas pots plantejar-te les següents preguntes en base a la decisió que estàs prenent de si canviar o no un aspecte en concret:
- Què té de bo no canviar res? Què té de bo fer canvis?
- Què té de dolent no canviar res? Què té de dolent fer canvis?
Posteriorment a respondre aquestes preguntes, plantejat com afectarà el fet de fer o no el canvi a la teva vida o a la vida de les persones que són importants per tu i finalment reflexiona sobre la decisió que acabes prenent i torna a valorar les preguntes inicials per comprovar en l’etapa del canvi en la que et trobes novament.
- Fase de la preparació: es vol actuar per aconseguir l’objectiu/propòsit però s’han de treballar algun aspectes, com ara:
- La motivació, valora-la del 0 – 10 i procura mantenir-la sempre sobre del 7. En cas contrari treballa-la mitjançant el record d’una experiència exitosa de la teva vida, recordant allò que fas bé cada dia, visualitzar-te fent o havent aconseguit allò que et proposes, etc.
- Els possibles obstacles al llarg del camí. Previsualitza els moments difícils amb els que et pots trobar per pensar com actuaràs en cada un d’ells. En el cas de no aconseguir l’objectiu/propòsit no pensis en que has fracassat si no que és una oportunitat per aprendre i actuar millor la pròxima vegada.
- Prendre consciència de la realitat individual.
Per fer-ho es poden treballar les creences que ens limiten, valorant del 0 al 10 les teves creences cap a tu, com ara: jo soc així i no puc canviar, he de ser el/la millor de totes, si em mostro tal com sóc em torno vulnerable, etc... De totes aquelles que es valorin amb més d’un 7 reflexiona de la manera en que t’està limitant.
Si segueixes fent el mateix obtindràs els mateixos resultats, així doncs si vols aconseguir nous resultats has d’actuar diferent.
- Fase de l’acció: es vol aconseguir l’objectiu/propòsit però cal reforçar i facilitar el camí.
- Planificar l’objectiu/propòsit de forma racional i objectiva dins d’un termini, pots escriure-les per tal de prendre més consciencia.
- Estudiar com afrontaràs les noves situacions problemàtiques i com has superat els problemes que t’has anat trobant fins el moment.
- Reformula els objectius/propòsits per convertir-los en més realistes, si és necessari.
- Busca maneres de facilitar el procés, per exemple: formar part d’un grup de treball o demanar ajuda a un professional de la salut.
- Reconeixe’t els propis èxits assolits.
Estàs preparat? Només et queda posar-ho en pràctica, quin és el teu objectiu/propòsit per l’any 2019?