La moda de la dieta sense gluten. Què hi ha de cert en tot això?

Actualment hi ha una gran massa de gen que creu que menjar sense gluten afavorirà el seu estat de salut o perdrà pes, però que hi ha de cert en tot això?

Primer de tot cal saber que és el gluten. És una proteïna que es troba en alguns cereals com ara el blat, el sègol, l’espelta, d’entre altres. L’efecte que, aquesta proteïna, provoca als pacients, que tenen un diagnòstic mèdic de celiaquia, és una lesió a les vellositats de la paret del tub digestiu que provoca mala absorció dels nutrients i com a conseqüència pot desencadenar en un ventall de simptomatologies, com: distensió abdominal, dèficit del creixement, diarrea, mal de cap, irritabilitat, etc... també es pot donar el cas de ser celíac i ser asimptomàtic. Tot i que per les persones celíaques o intolerants al gluten, actualment, només hi ha un tractament que sigui efectiu i és la dieta sense gluten.

En el moment en què una persona decideix, pel seu compte, que iniciarà una dieta sense gluten perquè li ha dit un amic o perquè ha vist que algun/a famós ho ha fet i ha perdut pes o perquè creu que així milloraran els seus símptomes, ha de saber que:

  • Augment de la demanda de productes sense gluten:
Aquest motiu provoca que la industria alimentària augmenti la producció, oferint-ne cada dia més varietat a un preu lleugerament més econòmic. Per altra banda apareix més incertesa a la hora de fer la compra ja que molts fabricants, per tal d’augmentar les vendes, etiqueten productes que no tenen gluten per naturalesa, amb el segell sense gluten.
  • Importància de la contaminació creuada
Molts restaurants, bars i botigues, a causa de la gran demanda dels aliments sense gluten, ofereixen menús sense gluten, però no tenen en compte com s’han de manipular aquests aliments per tal d’evitar la contaminació creuada amb els aliments que sí que tenen gluten.
Per què és tan important la contaminació creuada?
Una persona amb un diagnòstic mèdic de celiaquia amb una simple molla de pa, que equival als 20ppm (0,57 mg de gluten) li pot provocar lesió intestinal i com a conseqüència simptomatologia, en el cas que sigui simptomàtic.
  • Fals diagnòstic
En el moment de diagnosticar la celiaquia es fan una sèrie de proves, tant analítiques de sang com una endoscòpia, en el cas dels adults. És indispensable fer una dieta amb gluten un període de temps previ a les proves de diagnòstic, en cas contrari pot ser que el resultat sigui un fals negatiu.
Així doncs, quantes més persones sense diagnòstic mèdic de celiaquia o intolerància facin una dieta sense gluten més por i desconfiança es generarà en les persones amb celiaquia o intolerància al gluten.