Nou etiquetatge nutricional frontal: NutriScore

L’Obesitat és una epidèmia, segons l’OMS l’any 2016 al voltant del 13% de la població mundial adulta era obesa i aquesta xifra s’ha triplicat des de l’any 1975. Si ens centrem a Espanya, segons l’Institut Nacional d’Estadística actualment hi ha un 21,6 % de la població afectada, sent el segon país amb més prevalença a Europa. Aquesta patologia juntament amb un estil de vida sedentari es relaciona amb un augment del risc de patir atacs de cor, diabetis, hipertensió, càncer, d’entre altres patologies.
És per aquest motiu que el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, el passat 12 de novembre del 2018, va informar de les noves iniciatives per reforçar l’estratègia Naos (Nutrició, Activitat Física y Prevenció de l’Obesitat).

  • Nou model d’etiquetatge frontal: NutriScore
  • Instauració de mesures a col·legis i instituts per impedir la venta d’aliments i begudes amb alt contingut de sucre, greixos saturats o trans, sal i calories.
  • Limitació de la publicitat dels aliments poc saludables dirigit a menors de 15 anys (segons el codi PAOS).
  • Desenvolupament de guies sobre les contractacions públiques de menús, càterings i vending per impedir la venta d’aliments no saludables en institucions o centres públics.
La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social recolza el Pla de Col·laboració per la millora dels aliments, begudes i altres mesures del 2020. Així doncs, es preveu una reducció d’una mitja d’un 10% de sucres afegits, sal i greixos saturats en més de 3.500 productes.


El codi Nutri Score és un gràfic amb coloració gradual del verd al vermell i de la A a la E respectivament, amb 5 nivells a l’estil d’un semàfor, que classifica els productes (aliments i begudes) segons la quantitat de sucre, greix saturat, sal i calories que conté. En el cas dels producte que només tinguin un ingredient no inclouran la implementació del nou etiquetatge, com per exemple: l’oli i el sucre.

La industria alimentària pot utilitzar aquest codi de forma voluntària, però si apareix ha d’estar situat a la part frontal de l’envàs, el que si és obligatori segons el Reglament (UE) Nº 1169/2011 aplicat des del 2014 és la informació nutricional: valor energètic, greix, hidrats de carboni, proteïnes i sal, tot expressat per 100 g o 100 ml.

Segons el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, l’objectiu del codi Nutri Score és que la població pugui comparar fàcilment productes semblants entre ells (Ex. Iogurt natural vs Iogurt amb maduixa) i així poder prendre una decisió més enfocada cap a una restricció de sucre, greix saturat, sal i calories.

Cal remarcar que aquest nou codi d’etiquetatge no categoritza els aliments per si són o no saludables. Per exemple, les begudes de cola sense sucre tenen una valoració B (notable) ja que no tenen sucre, però això no vol dir que sigui una beguda recomanada dins duna dieta saludable. El criteri que ha de prevaldre per seguir una dieta saludable consisteix en consumir quants menys productes ultra processats millor, com: sucs comercials, galetes, frankfurts, pizzes, etc..., i prioritzar els aliments naturals, com: les verdures, les fruites, les llegums, els cereals integrals, els fruits secs, els làctics, la carn magra, el peix i l’ou.