Nutrició i Càncer

El càncer és una malaltia d’alta prevalença, de fet a Espanya se situa en una de les primeres causes de mort. Tot i així, segons la World Cancer Research Fund International (WCRF), aproximadament un terç dels càncers més comuns es podrien prevenir mitjançant canvis en l’estil de vida (dieta, pes saludable i activitat física).

Com podeu prevenir-lo?
Al llarg del nostre dia a dia, heu de fer tot allò que està a les vostres mans per poder prevenir l’aparició de càncer, que no vol dir que impossibiliti la seva aparició, però sí pot contribuir a disminuir el risc, com ara:

  • Mantenir un pes saludable, evitant el sobrepès i/o l’obesitat
    • Potenciant una dieta rica en fibra, vitamines i minerals, mitjançant el consum de fruites, verdures, llegums, llavors, fruits secs i cereals integrals. Cal aclarir que no cal prendre’ls en forma de suplements ja que d’aquesta forma no tenen cap eficàcia en la prevenció del càncer.
    • Limitant el consum de carns vermelles (vedella, xai, porc, etc.) i evitant el consum de carns processades (embotits, fumats, etc.).
    • Prenent menys sal, no n’afegeixis de més a més i redueix el consum d’aliments en conserva, fumats, en escabetx, els formatges, els embotits, etc.
    • Limitant les begudes ensucrades i els aliments altament calòrics, sobretot els ultra processats.
    • En el cas de poder donar el pit al teu bebè que sigui mínim fins els primers 6 mesos d’edat.
  • Realitzeu activitat física, mínim 30 minuts al dia, segons les possibilitats individuals: caminar, nedar, córrer, pujar escales, etc.
  • Limiteu el consum de begudes alcohòliques i evita el tabac.

Com podeu actuar un cop apareix el càncer?
Per als pacients diagnosticats de càncer és molt important mantenir un correcte estat nutricional durant tot el tractament. En el cas de que no sigui així els tractaments poden augmentar la seva toxicitat i disminuir la seva especificitat i efectivitat. Per aquest motiu és indispensable tractar la simptomatologia que aquests tractaments provoquen.

Us recomanem que feu un cop d’ull a les recomanacions que es donen des de l’Institut Català d’Oncologia en cas de tenir simptomatologia causada per la quimioteràpia o la radioteràpia. http://ico.gencat.cat/web/.content/minisite/ico/ciutadans/documents/arxius/120309-guia-consells-dietetics.pdf

Com també consulteu les guies pràctiques d’alimentacio segons els càncers amb més prevalença que s’han elaborat des de la Fundació Alícia. http://www.alicia.cat/uploads/document/Guies_alicia5_CAT-.pdf

Voleu desmitificar mites sobre l’alimentació i el càncer?
No hi ha cap dieta, ni aliment ni suplement que curi el càncer, per tant, desconfieu de informacions que no siguin de fonts fiables i rigoroses.

Per obtenir més informació consulteu la següent guia elaborada per la Fundació Alícia referent als mites i creences sobre l’alimentació durant el tractament del càncer. http://www.alicia.cat/es/document?s=mites